×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Nevoňavá skratka k Nitrianskemu hradu: Táto ulička smrdela tak, že sa jej každý vyhýbal, spomínajú ľudia


Foto: Nevoňavá skratka k Nitrianskemu hradu: Táto ulička smrdela tak, že sa jej každý vyhýbal, spomínajú ľudia
Galéria: 4 fotky
Foto: NITRA v našich spomienkach (Jozef M.) / Google Maps

Spod Nitrianskeho hradu kedysi viedla až na Mostnú ulicu v Nitre úzka ulička. Bola to skratka, ktorou ste vedeli veľmi rýchlo dostať z mesta na hrad. V starých mapách z roku 1964 a taktiež z roku 1990 by ste ju našli pod názvom Na bašte, no mnohí obyvatelia ju poznali skôr pod inými hanlivými menami - zasr*ná, zašť*ná či obsr*ná.

„Týmito menami si ulička prešla. Ten smrad v lete tam bol hrozný,“ zaspomínal jeden z používateľov v skupine na sociálnej sieti, čím tak trochu objasnil dôvod vzniku týchto škaredých prezývok. Vysvetlenie pridal aj Vlado: „Zasraná je od toho, že naozaj bola často plná fekálií. Teda aspoň tak si ju pamätám z detstva. Býval som hneď oproti jej vyústeniu na Mostnej.“ 

Zita pre ňu však mala iný názov: „My sme ju (ako deti) volali ,zašťaná’. Vždy ma fascinoval vysoký tehlový plot a na ňom boli rozbité fľaše a sklo zaliate v malte (betóne), aby nikto nenarušil kľud (tuším) rodiny Záborských.



Mnohí súhlasili, že táto ulička bola neskutočne špinavá a vždy sa z nej šíril priam neznesiteľný zápach. „Ja si ju veľmi dobre pamätám. Každý sa jej vyhýbal,“ dodala Veronika. „Dobrodružstvo bolo po nej prejsť v noci. Svietila iba jedna žiarovka na konci pri hrade. Amen to bol…“ potvrdil Aurelio.

Ivan si spomenul aj na ďalší názov, ktorý vraj táto ulička zastrčená medzi domami v minulosti mala, a to Rehoľná ulička. „Z Horného mesta si rehoľníci tadiaľ skracovali cestu do mesta, tak zostala Rehoľná,“ vysvetlil. „O názve ,Rehoľná som nikdy v živote nepočula, hoci sme tadiaľ často chodievali,“ napísala prekvapená pani Zita. Dnes v tejto uličke nájdete Bizzare Club a Reštauráciu a pizzériu Bianka, no na hrad sa už tadiaľ nedostanete.

 



Prečítajte si viac: