Aká je situácia na jazerách a kúpaliskách v Nitrianskom kraji? Hygienici aktualizovali zoznam


Ktoré jazerá a kúpaliská v Nitrianskom kraji sú podľa hygienikov bezpečné?

Foto: Aká je situácia na jazerách a kúpaliskách v Nitrianskom kraji? Hygienici aktualizovali zoznam Foto: pixabay.com

Hygienici z Úradu verejného zdravotníctva SR počas letnej kúpacej sezóny zverejňujú každý týždeň aktualizovanú správu o stave prírodných a umelých kúpalísk. V Nitrianskom kraji najnovšie vypadlo zo zoznamu vyhovujúcich vodných plôch jedno jazero a problémy museli riešiť aj viaceré kúpaliská.

Bezpečné kúpanie už len v dvoch jazerách

V Nitrianskom kraji hygienici odporúčajú kúpanie už iba v dvoch jazerách. Jedným z nich je TONA Šurany a druhým APÁLI - mŕtve rameno Váhu pri Komárne. Zo zoznamu však vypadlo ďalšie komárňanské jazero - Štrkoviskové jazero Kava. Odber vzoriek z 13. augusta 2024 odhalil „prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl-a.“ Z toho dôvodu môže kúpajúcim, najmä deťom, alergikom a osobám s oslabenou imunitou, hroziť zdravotné riziko. Pre dospelé osoby, ktoré sú zdravé, je táto kvalita vody ešte prípustná na kúpanie.


Vo vodnej nádrži Lipovina - Bátovce v okrese Levice bola zistená znížená priehľadnosť vody. Hygienici však ľuďom povolili rekreačné kúpanie, avšak so zvýšenou opatrnosťou. Na vodnej nádrži Duchonka (okres Topoľčany) však nedopadol najlepšie odber vody z 5. augusta 2024. „Neodporúča sa kúpanie pre citlivé populačné skupiny, ako sú deti, alergici a osoby s oslabeným imunitným systémom z dôvodu zvýšených hodnôt ukazovateľa cyanobaktérie a chlorofyl-a. U dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody na kúpanie považuje za prípustnú,“ uvádzajú hygienici. 

Nedostatky odstránili

Na konci 34. týždňa bolo v Nitrianskom kraji v prevádzke 19 kúpalísk, pričom len na dvoch z nich zistili nedostatky v kvalite vody v bazénoch. 


Na termálnom kúpalisku Santovka WELLNESS boli problémom brodiská vedúce k bazénom. Boli špinavé a chýbala v nich voda. Prevádzkovateľ kúpaliska však vykonal nápravné opatrenia, čo potvrdil aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Leviciach.


Na letnom kúpalisku v Nitre bol minulý týždeň dočasne mimo prevádzky neplavecký bazén DANKA, a to kvôli biologickej kontaminácie bazénovej vody. Ďalších päť bazénov malo vyhovujúcu kvalitu vody. 

V bazénoch, v ktorých hygienici zistili nedostatky, vykonali prevádzkovatelia kúpalísk všetky potrebné opatrenia, aby zlepšili kvalitu vody a návštevníkom zaistili bezpečné kúpanie. Odobrali aj vzorky na overenie účinnosti vykonaných opatrení a po predložení vyhovujúcich výsledkov mohli prevádzku bazénov obnoviť.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj