×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Slovensko si pripomína 80. výročie SNP a čaká nás ešte jeden sviatok. Prvýkrát budú otvorené aj obchody


Foto: Slovensko si pripomína 80. výročie SNP a čaká nás ešte jeden sviatok. Prvýkrát budú otvorené aj obchody Foto: Facebook/Ozbrojené sily Slovenskej republiky

Slovensko čakajú dva štátne sviatky. Vo štvrtok si pripomíname výročie Slovenského národného povstania, ktoré budú sprevádzať oslavy v Banskej Bystrici, a v nedeľu Deň ústavy. Zatiaľ čo výročie SNP je aj dňom pracovného pokoja, pri Dni ústavy to už neplatí. Je to tak vďaka novele, ktorá vláda schválila koncom minulého roka. 


Robert Fico vtedy vravel, že je ústava „vážna vec“ a sviatok ostane nedotknutý. Prečo sa teda vláda rozhodla zrušiť pracovné voľno práve na Deň ústavy nie je jasné ani z dôvodovej správy zákona. Nevysvetlili to ani vládni predstavitelia. „Hľadali sa vhodné dni, zhodli sme sa zatiaľ iba na tomto jednom,“ tvrdil vtedy minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). 

Potraviny a obchody tak ostanú otvorené aj v nedeľu. Vláda si od zrušenia sviatku pracovného pokoja sľubovala možnosť zlepšiť stav verejných financií. Nákupné centrá budú otvorené v štandardnom režime, nemusíte sa preto obávať, že máte na kúpu potrebných vecí len jeden deň počas víkendu. 

Podobná situácia nastane aj 28. októbra, na Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu. Tak isto ide o štátny sviatok, ktorý však dňom pracovného pokoja nebude. 

Prečítajte si viac: