×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Hip-hopový festival Rubicon vyvolal v Nitre vlnu kritiky: Hluk sa ozýval až do rána, vyjadril sa aj primátor


Foto: Hip-hopový festival Rubicon vyvolal v Nitre vlnu kritiky: Hluk sa ozýval až do rána, vyjadril sa aj primátor Foto: FB/Rubicon Festival/Marek Hattas

Vo štvrtok 29. augusta sa v Nitre začal najväčší hip-hopový festival, na ktorý dorazili nielen slovenskí a českí interpreti, ale aj veľké mená americkej rapovej scény. Na národnom výstavisku Agrokomplex to skutočne žilo, čo mohli počuť aj obyvatelia mesta a priľahlých obcí. Desiatky ľudí sa totiž sťažovali na hluk a hlasnú hudbu, pre ktorú nemohli spať a ktorá sa z areálu šírila až do skorých ranných hodín, hoci nočný kľud sa začína o 22:00.


Niektorí sa sťažujú, iní festival vítajú

Podľa programu, ktorý zverejnil organizátor festivalu, však posledný koncert rapera s pseudonymom French Montana začínal presne o polnoci a trval do 01:00 hod. Najväčší problém s hlukom mali obyvatelia sídliska Chrenová, no podľa ľudí sa „otriasal aj celý Zobor“. „Nech sa ľudia zabavia, ale nie tak, že nielen Chrenová, ale aj okolité dediny počujú ten buchot,“ napísala Andrea. „Ja to počujem v Pohraniciach. Som sa divila, či mi šibe,“ potvrdila Majka a za pravdu jej dali aj ďalší. Koncert zadarmo vraj mali i ľudia z Kolíňan, Čeľadíc, Štitárov či dokonca z Golianova. 

Viacerí ľudia však na tom nevidia nič zlé a sú naopak radi, že sa v Nitre niečo deje. „Konečne aj tu niečo je. Nech sa ľudia bavia na konci leta, keď môžu,“ písala v komentároch Miroslava. „Potom sa nesťažujte, že sa tu nič nedeje,“ súhlasil aj Matej. Ďalší svojim spoluobčanom odporučili, aby si kúpili štuple do uší alebo si zavreli okná. 


Vyjadril sa aj primátor mesta

Ľudia vyjadrovali svoje rozhorčenie nielen na sociálnych sieťach, ale mnohí volali mestskú políciu. Sťažnosti sa napokon dostali aj k samotnému primátorovi mesta Marekovi Hattasovi. 

„Jasne sme sa dohodli, že podujatia na Agrokomplexe musia po desiatej hodine večer stíšiť svoje hudobné produkcie a do polnoci ukončiť hranie. Bohužiaľ, štátny podnik Agrokomplex nezvládol ustrážiť svojho nájomcu a hluk sa ozýval do skorého rána. Zmluva medzi Agrokomplexom a nájomcom však hovorí úplne jasne - do 23:45,“ uviedol primátor Hattas a dodal, že od občanov mu následneprišli stovky podnetov.


„Tento stav je neakceptovateľný. Hneď ráno som sa spojil s vedením Agrokomplexu a vyjadril svoju nespokojnosť, že nedodržiavajú dohody. Riaditeľ Agrokomplexu mi prisľúbil, že tentokrát dá pozor na to, aby produkcia bola do polnoci,“ ubezpečil všetkých občanov, keďže festival pokračuje aj v piatok 30. augusta. Podľa programu má však opäť posledný koncert skončiť až o 01:00 hod. Organizátor festivalu sa k situácii zatiaľ nijak nevyjadril.

Prečítajte si viac: