Za maslo si opäť priplatíme. Jeho cena sa blíži k historickým maximám


Cena masla začína na Slovensku opäť rásť. Aké sú príčiny zdražovania?

Foto: Za maslo si opäť priplatíme. Jeho cena sa blíži k historickým maximám Foto: Ilustračné: canva.com

Cena najzákladnejšej potraviny opäť rastie a podľa odborníkov sa blíži k historickým maximám. Za kúpu masla budeme musieť opäť siahať do vreciek hlbšie. Tento trend je spôsobený slabou svetovou ponukou a zvýšeným dopytom v súvislosti s nadchádzajúcou sviatočnou sezónou, keď pekári začínajú nakupovať maslo vo veľkom, píše portál tvnoviny.sk

Keď ceny v obchodoch začali prudko rásť, maslo bolo jedným z prvých produktov, ktoré zaznamenalo extrémne zdražovanie. Na vrchole inflácie sa 250-gramové balenie predávalo za štyri eurá. Po upokojení situácie cena klesla na približne 1,50 eura.



Tento rok však cena masla začala opäť rásť, pričom v máji tohto roka prišlo k výraznému nárastu. V súčasnosti sa najlacnejšie maslo predáva za 2,50 eur za balenie, a v akciách ho možno zohnať za menej než dve eurá. Najnovšie údaje Štatistického úradu ukazujú, že v júli stála táto potravina v priemere 2,30 eur, čo je medziročne nárast o 50 centov.

Hodnota masla neklesá ani pri vyšších cenách

Odborníci upozorňujú, že dopyt po masle neklesá ani pri vyšších cenách, čo udržuje jeho hodnotu na vysokej úrovni. Komoditný analytik Marek Nemky vysvetľuje, že svetoví spracovatelia mliečnych výrobkov sa v posledných rokoch sústredili viac na výrobu syrov, keďže bol po ňom výrazne vyšší dopyt. Výroba masla tak išla mierne bokom. Okrem toho, k vyšším cenám masla prispieva aj mierny rast cien mlieka.

Analytici však predpokladajú, že ak sa zvýši produkcia masla, jeho cena by mohla časom klesnúť. „Zvýšené ceny si samozrejme všimnú aj výrobcovia, ktorí následne alokujú kapitál opätovne do výroby masla, čím spôsobia dodatočnú ponuku na trhu a cena tak poklesne,“ dodal Nemky.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj