FOTO: Kvôli vypaľovaniu trávy takmer spôsobil požiar u niekoľkých susedov. Obec Uhliská pripomína, že je to zakázané


V obci Uhliská majitelia vypaľujú pozemky napriek zákazu, hrozí požiar

FOTO: Kvôli vypaľovaniu trávy takmer spôsobil požiar u niekoľkých susedov. Obec Uhliská pripomína, že je to zakázané
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Obec Uhliská

Obecný úrad obce Uhliská na východe Nitrianskeho kraja pripomína obyvateľom, že vypaľovanie pozemkov je prísne zakázané. Niekoľko majiteľov totiž platný zákaz nerešpektuje. Niektorí k týmto aktivitám dokonca pristúpili aj v uplynulých dňoch, napriek dlhodobému suchu a vysokému riziku vzniku požiarov. 

Fotografie v priloženej fotogalérii sú podľa vedenia Uhlísk z vypaľovania pozemku v obci dňa 30. augusta. Nezodpovedný vlastník tu mal zámerne založiť oheň, pričom ten sa v súčasných podmienkach začal rýchlo šíriť aj na susedné parcely. Uhasiť sa ho podarilo asi len 2 metre od susednej nehnuteľnosti. 

V prípade, že by okolité pozemky neboli udržiavané alebo pokosené, by sa už ťažko podarilo požiar zastaviť,“ zdôrazňuje vedenie obce. Zem, tráva aj kríky sú totiž už dlhodobo vysušené. Počínanie bezohľadného majiteľa tak ľahko mohlo mať ničivé aj tragické následky. 



V rovnaký deň navyše hasiči zasahovali pri ďalšom požiari v miestnej časti Višničky, vzdušnou čiarou len približne 200 metrov od vypaľovaného pozemku. „V prípade, že by sa im požiar nepodarilo dostať včas pod kontrolu, boli ohrozené kilometre štvorcové Štiavnických lesov,“ prízvukuje vedenie obce. 

Hasenie požiarov v horúcom letnom období tiež predstavuje obrovský zásah do už aj tak nedostatočných zásob pitnej vody, ktorej dodávku už v posledných mesiacoch museli obmedziť. „Použitá voda je na úrok ostatných obyvateľov,“ vysvetľujú. V blízkom okolí sa totiž nenachádza žiadna vodná nádrž, ktorú by bolo možné pri hasení použiť. 





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj