×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Kontroverzné ceny na verejných WC v Nových Zámkoch: Prečo ženy a vozíčkari platia viac, pýtajú sa ľudia


Foto: Kontroverzné ceny na verejných WC v Nových Zámkoch: Prečo ženy a vozíčkari platia viac, pýtajú sa ľudia Foto: Facebook/Občianska kontrola-Nové Zámky (Silvia G.)

Obyvateľka Nových Zámkov nedávno upozornila na diskrimináciu žien a vozíčkarov pri používaní verejných toaliet na námestí. V porovnaní s mužmi totiž zaplatia viac. Hoci ide iba o symbolický poplatok a rozdiel nie je nejak výrazný, muži platia 10 centov a ženy, vozíčkari a osoby ŤZP platia 20 centov.  Podľa Silvie je to nespravodlivé a kompetentných sa opýtala, prečo sú v meste diskriminované ženy a ťažko zdravotne postihnutí oproti mužom. 

„Ja som nenašla na toalete žiadny rozdiel v ponuke, len to, že na dámskom je väčší priestor, zrejme pre invalidné vozíky a detské kočíky,“ napísala na sociálnej sieti.


Vyjadriť sa k tomu nevedela ani poslankyňa mestského zastupiteľstva Eva Polorecká: „Tak to naozaj neviem a príde mi to fakt zvláštne,“ uviedla pod príspevkom. Ozvala sa aj Katarína, ktorá takúto diskrimináciu na toaletách zažila aj v iných mestách: „Ja som už viackrát zažila, že pánske WC bolo lacnejšie. Vysvetlenie bolo, že ak páni použijú len pisoár, tak neminú vodu na spláchnutie, ale to sa mi zdá tiež blbé, keďže my inú možnosť nemáme.“


Mesto Nové Zámky pre Nitrak.sk uviedlo, že na stanovenie rozdielnych cien majú dôvod. „Rozdiel v cene spočíva v tom, že na dámskej toalete je z dôvodu neporovnateľne vyššej spotreby mydla a toaletného papiera stanovená vyššia cena,“ vysvetlila Petronela Bernáth z Referátu mediálnych služieb Mestského úradu. Silvia, ktorá na rozdielne ceny poukázala, však tvrdí, že ani na ženských, ani na mužských toaletách nebol toaletný papier, mydlo či utierky na ruky. 

„K výpadku spotrebného materiálu mohlo dôjsť jedine v prípade neprítomnosti obsluhujúceho personálu ( t.j. v čase fungovania na mincovník), kedy mohlo prísť k ich minutiu resp. odcudzeniu,“ dodala Bernáth. Verejné toalety na námestí mesto obnovilo ešte v roku 2020. Sú bezbariérové a otvorené nonstop - v čase od 8:00 do 16:00 hod. toalety obsluhuje personál a mimo týchto hodín je v prevádzke mincovník. 


Na porovnanie, v Nitre sú verejné toalety na Mestskom cintoríne a na Mestskej tržnici bez poplatku a v kabínkach za hlavnou poštou je stanovená jednotná cena 20 centov. Toalety na námestí v Topoľčanoch a v Zlatých Moravciach stoja podľa posledných dostupných údajov až 50 centov.

Prečítajte si viac: