×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Dobrá správa pre pacientov: Lieky na pľúcne ochorenia vám už môže predpísať všeobecný lekár aj pediater


Foto: Dobrá správa pre pacientov: Lieky na pľúcne ochorenia vám už môže predpísať všeobecný lekár aj pediater Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky oznámilo zmenu v predpisovaní liekov. Zrušilo preskripčné obmedzenia na niektoré lieky, ktoré sa používajú na liečbu pľúcnych ochorení. Tieto lieky môže teraz predpísať nielen špecialista, ako pneumológ alebo imunoalergiológ, ale aj všeobecný lekár a pediater. Zmena je platná od 6. septembra 2024. Ministerstvo o tom informovalo na svojej webovej stránke.

Pacienti už nebudú musieť čakať na termín u špecialistu, najmä pri akútnych stavoch. „Z dôvodu, aby pacient dostal potrebnú liečbu včas, aj napriek obmedzenej dostupnosti špecializovanej ambulantnej starostlivosti v odbore pneumológia a imunoalergológia, ministerstvo rozšírilo možnosť predpisovať potrebné liečivá všeobecným lekárom pre dospelých a primárnym pediatrom. Obe špecializácie majú potrebné vzdelanie na indikáciu týchto liečiv, preto je bezpečnosť pacienta zabezpečená,“ vysvetlila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.



Rezort týmto krokom reaguje na nedostatok špecialistov. Zmenu pocítia najmä pacienti s ochoreniami ako astma či chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), ktoré spôsobujú zúženie priedušiek alebo iné dýchacie ťažkosti. Všeobecní lekári budú môcť predpisovať napríklad inhalačné a nazálne spreje, pričom špecializovanejšie lieky naďalej zostávajú v kompetencii odborníkov.

Rozhodnutie ministerstva zdravotníctva vzniklo v spolupráci s MUDr. Etelou Janekovou PhD., hlavnou odborníčkou MZ SR pre všeobecné lekárstvo pre dospelých, MUDr. Elenou Prokopovou, hlavnou odborníčkou MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a v spolupráci s hlavnými odborníkmi i odbornými spoločnosťami pre pneumológiu a imunoalergológiu.

 

Prečítajte si viac: