×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Zmena v rebríčku boháčov: Na vrchole je Křetínsky a Babiš zaznamenal najväčší prepad


Foto: Zmena v rebríčku boháčov: Na vrchole je Křetínsky a Babiš zaznamenal najväčší prepad Foto: epholding.cz, kellnerfoundation.cz, Facebook/Andrej Babiš

Tohtoročný rebríček najbohatších Čechov a Slovákov, ktorý tradične zostavuje český týždenník Euro, je výnimočný. Po prvýkrát ho vedie 49-ročný Daniel Křetínský. Majetok vyštudovaného právnika a úspešného podnikateľa vzrástol v poslednom roku z 217 na 390 miliárd korún. Křetínský je po novom väčšinový majiteľ EP Corporate Group a pražskej Sparty.

Chce aj podiel v Slovenských elektrárňach

Křetínský sa pripravuje prevziať aj tretinový podiel v Slovenských elektrárňach, ktoré zatiaľ vlastní taliansky koncern Enel. Čo sa týka energetiky, Křetínskýho investície do plynových elektrární s flexibilným výkonom sa javí ako výhodná s dlhodobou perspektívou. S rastúcou výrobou zo slnečnej a veternej energie v Európe sa zvyšuje dopyt po vyrovnávacích zdrojoch.


Tento segment je ziskový a Křetínský s jeho povestným talentom na výhodné investície to veľmi dobre vie. Fosílne zemné plyny môžu byť v budúcnosti nahradené vodíkom, čo otvára cestu k prevádzke plynových elektrární aj po roku 2050.

Z prvého miesta tak zosadil 57-ročnú Renátu Kellnerovú z PPF, dedičku rodinného impéria, po tragickej smrti Petra Kellnera. Jej majetok medziročne vzrástol o 65 miliárd na 350 miliárd korún. Na tretie miesto sa posunul 51-ročný Slovák Patrik Tkáč, spoluzakladateľ investičnej skupiny J&T, s odhadovaným majetkom 260 miliárd korún.


Babiš sa v rebríčku prepadol

Štvrtá priečka rebríčka českých a slovenských miliardárov patrí zakladateľovi investičnej skupiny KKCG 55-ročnému Karlovi Komárkovi (170 miliárd), piate miesto 60-ročnému majiteľovi energetickej skupiny Sev.en Pavlovi Tykačovi (145 miliárd), nasleduje podnikateľ v realitách 53-ročný Radovan Vítek (132 miliárd).

Siedme miesto patrí 70-ročnému expremiérovi Andrejovi Babišovi (85 miliárd). Ten medzi miliardármi zaznamenal najväčší prepad. Denník Euro označil jeho výsledok za dôsledok zlej situácie v odvetviach, v ktorých pôsobí. Nedarí sa hlavne potravinárstvu a poľnohospodárstvu. Skupine Agrofert tak teraz patrí 85 miliárd korún, ešte pred rokom to bolo 135.


Na ôsmom mieste skončil najmladší z desiatich najbohatších Čechov a Slovákov 32-ročný Michal Strnad. Jeho Czechoslovak Group má hodnotu vyše 56 miliárd korún. Deviata priečka patrí majiteľovi oceliarní Moravia Steel 61-ročnému Tomášovi Chrenekovi (55 miliárd), ktorý má o miliardu menší majetok ako Strnad. Elitnú desiatku uzatvára otec a obchodný partner tretieho na stupni víťazov Patrika Tkáča, 74-ročný Jozef Tkáč. V rodinnom biznise mu patrí J&T Finance Group v hodnote asi 53 miliárd korún.

Prečítajte si viac: