×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Na tomto mieste v Nitre ste sa možno hrali aj vy. Ľudia spomínajú na Rolfesovu baňu a lietadlo


FOTO: Na tomto mieste v Nitre ste sa možno hrali aj vy. Ľudia spomínajú na Rolfesovu baňu a lietadlo
Galéria: 5 fotiek
Foto: Nitrak.sk/FB: NITRA v našich spomienkach

Nitriansky dolomitný lom, mnohým skôr známy ako Rolfesova baňa, sa dodnes nachádza v centre mesta. Ide o skutočný unikát, a to nielen preto, že leží uprostred domov a panelákov. Významný je aj z toho dôvodu, že ho tvorí šedý ramsauský dolomit a vápenec starý vyše 200 miliónov rokov. V roku 1982 bol lom o rozlohe 12 599 metrov štvorcových vyhlásený za prírodnú pamiatku. 

„Ešte na začiatku 20. storočia boli v okolí len kamenité lúky. Na nich vytŕčali skalky, ktoré boli čoskoro využité na štrkovanie ciest a stavbu domov. Keďže o kameň sa záujem neustále zvyšoval, postupne tu otvorili lomy, z ktorých sa do dnešných čias zachoval len jediný. Nitrania ho poznali pod názvom Rolfesova baňa,“ objasnilo jeho históriu Turistické informačné centrum Nitra.


Po starom lome však dnes ostala už iba veľká a nápadná jama, ktorá je husto zarastená a zanedbaná. Problémy spôsobuje aj okolitým stavbám, a to kvôli erózii a zosuvu pôdy. Unikátna baňa sa tak pomaly rozpadá a peniaze na jej záchranu nie sú. 


Mnohí obyvatelia Nitry si ju však pamätajú úplne inak. Zažili ju v časoch, kedy boli ešte deťmi a keď lom ešte vyzeral inak. Dokonca sa tu podľa ich slov nachádzalo staré lietadlo, pri ktorom sa hrávali. 

„Baňa bola naše ihrisko aj s lietadlom,“ zaspomínala si Janka. „Tam som strávil detské roky. Jazvu z lietadla mám doteraz,“ zasmial sa aj Rudo. „Pripomenuli ste mi moje krásne detstvo. Bývala som na Štúrovej a do bane sme chodili s kamarátkami skoro každý deň,“ pridala sa ďalšia obyvateľka Nitry. 


„Tam som sa hrával, keď som bol u tety v Nitre. Bola tam aj stíhačka a jazierko,“ spomenul si Paľo. „... A ešte tam bola Jánošíkova skala, na ktorú sme radi liezli,“ dodala Anna. „Joj, po skalách sme lozili a po lietadle, žubrienky lovili. Indiáni jak vyšití, to bol detský raj,“ povzdychol si za starými dobrými časmi aj Juraj. 



Prečítajte si viac: