×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Archeológovia odkryli v Želiezovciach stredovekú osadu a pozostatky takmer strateného kostola


Foto: Archeológovia odkryli v Želiezovciach stredovekú osadu a pozostatky takmer strateného kostola Foto: Facebook/Archeologický ústav

Archeológovia odkrývajú v Želiezovciach (okres Levice) stredovekú osadu, ktorou zrejme kedysi viedla aj obchodná cesta, a podarilo sa im nájsť aj pozostatky kostola z 12. storočia. Informovala o tom STVR

Na poli v Želiezovciach začali archeológovia pracovať zhruba v polovici augusta. Predtým, než sa pustili do kopania, preskúmali miesto magnetometriou. Už predtým tu prebiehal geofyzikálny výskum, ktorý odhalil pohrebisko z doby laténskej, ako aj osídlenie od doby rímskej po stredovek. Podľa odborníkov tadiaľto v minulosti viedla významná obchodná cesta a trasa spájajúca sa so Škandináviou. 

Archeológovia z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) tu našli aj piecky z 10. až 11. storočia, ktoré zrejme slúžili na výrobu potravín, ako i pozostatky strateného kostola. Výskum základov sakrálnej stavby prebiehal už v 90. rokoch 20. storočia, no potom ich znova zakryli zemou. Polohu kostola však zapísali do spisov nesprávne, a preto bol dlhé roky „stratené“, až kým ho neobjavil želiezovský rodák Pavel Polka. Ten totiž prišiel na to, že maďarský názov osady kedysi preložili nesprávne.


V danej lokalite sa potom archeológom podarilo objaviť viacero artefaktov, pričom mnohé z nich pochádzajú ešte z doby kamennej. 

„Artefakty   z tejto lokality   si môžete   pozrieť denne v miestnom múzeu. Len pripomínam - je tu čo vidieť, napríklad unikátny náprsný  byzantský  kríž, byzantské, rímske a maďarské  dobové  mince, bronzový  mýtický  grif,  ale aj prsteň  s vyobrazením v stredoveku populárneho Dračieho rádu -  Sárkány lovagrend,“ uviedol Polka na svojej sociálnej sieti.

Aj keď ho o to mnohí ľudia prosili, miesto vykopávok im zatiaľ odmietol prezradiť, keďže archeologický výskum stále trvá. 

Prečítajte si viac: