×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Dunaj dosiahol 3. povodňový stupeň. Výstrahy platia aj pre Komárno a Nové Zámky, ostatné okresy sú žlté


Foto: Dunaj dosiahol 3. povodňový stupeň. Výstrahy platia aj pre Komárno a Nové Zámky, ostatné okresy sú žlté Foto: Peter Molda/SHMÚ

V uplynulých hodinách sa vyskytli zrážky na celom území Slovenska, no najhoršia situácia je stále na Záhorí, v Bratislave, ako aj v susednom Rakúsku, či Česku. V najbližších hodinách sa očakáva kulminácia hladiny Dunaja, pričom maximálny nárast by mal nastať v utorok. 

V platnosti sú hydrologické výstrahy 3. stupňa aj pre Komárno a Nové Zámky - juh„Vzhľadom na už spadnuté a predpokladané zrážky v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja výrazný vzostup vodných hladín s prekročením SPA (stupňa povodňovej aktivity, pozn. redakcie). Je predpoklad výskytu povodňových javov aj na menších tokoch a sprievodných povodňových javov mimo vodných tokov,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). 

Pre ďalšie časti Nitrianskeho kraja platia hydrologické výstrahy 1. stupňa, konkrétne ide o okresy Topoľčany, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce a Nové Zámky - sever. 



„Pozornosť sa sústredí na Moravu a Dunaj, kde v uplynulých hodinách zotrvával výrazný vzostup hladín. Stúpanie hladín sa zmierni na hornom úseku Moravy (Kopčany a Moravský Sv. Ján), no v ďalších profiloch bude vzostup naďalej výrazný. Po zohľadnení najnovších podkladov predpokladáme kulminácie v hornej časti slovenského úseku Dunaja a na Morave v utorok v ranných hodinách, na úrovni 3. SPA. Hladina Dunaja v Bratislave by mala s určitosťou presiahnuť 900 cm, kulminovať by mala na úrovni približne 930 cm,“ informoval SHMÚ na sociálnej sieti a dodal, že podrobnejšie informácie nájdu občania na ich webovej stránke. 

Pršať má aj počas celého pondelka, a preto sú vyhlásené aj výstrahy 1., 2. a 3. stupňa. V Nitrianskom kraji spadne najviac zrážok v okrese Topoľčany, kde platí 2. stupeň výstrah a úhrn zrážok môže byť od 120 - 180 milimetrov. Pre ostatné okresy kraja je vyhlásený 1. stupeň a očakáva sa úhrn zrážok okolo 70 - 120 milimetrov. Výstrahy sú v platnosti do pondelka do 18:00 hod. 

Prečítajte si viac: