×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Lenčéš už nie je šéfom FC Nitra, len nedávno pritom ohlásil kontroverznú spoluprácu so Zenitom Petrohrad


Foto: Lenčéš už nie je šéfom FC Nitra, len nedávno pritom ohlásil kontroverznú spoluprácu so Zenitom Petrohrad Foto: Facebook/Milan Lenčéš

Milan Lenčéš už nie je šéfom problematického klubu FC Nitra. Vo štvrtok totiž na svojej sociálnej sieti oznámil, že odstupuje z funkcie predsedu predstavenstva. Prekvapivé je to o to viac, že len nedávno sľuboval, že vráti nitriansky futbalový klub do najvyššej súťaže a uzatváral dohody s ruským Zenitom Petrohrad.

Ťažké časy, kedy klubu hrozil zánik

Futbalový klub so 115-ročnou históriou má za sebou ťažké časy - v roku 2021, krátko pred nástupom Lenčéša do funkcie, nedostal licenciu štartovať v dvoch najvyšších súťažiach, prišiel o štatút akadémie a o dotácie, dostal sa do konkurzu, prepadol sa do štvrtej ligy, zadlžil sa a ocitol sa v situácii, kedy mu hrozil definitívny zánik. V minulosti pritom išlo o vážený a úspešný klub, ktorý vychoval viacerých známych futbalistov a cenné kovy bral z česko-slovenskej aj slovenskej ligy. 

Ako pripomenul Denník N, kontroverzný regionálny politik a šéf klubu Milan Lenčéš pritom ešte v júli ohlásil dohodu s ruským veľkoklubom Zenit Petrohrad. Na svojej sociálnej sieti zdieľal aj fotografie zo stretnutia, na ktorých stojí vedľa Alexandra Medvedeva, ktorý je prezidentom Zenitu a predtým šéfoval hokejovej KHL. Na záberoch si podávajú ruky a držia spolu majstrovský dres ruského klubu. 

Obdivom k Rusku sa nikdy netajil

Lenčéš, ktorý je okrem iného krajským predsedom Slotovej politickej strany Domov, sa svojimi proruskými názormi nikdy netajil - v minulosti zdieľal aj prejav prezidenta Vladimira Putina alebo sa chválil stretnutím s ruským atašé na ruskom veľvyslanectve, kde mu priniesol aj dres so slovenskou a ruskou vlajkou. Je tiež podporovateľom stíhaného extrémistického a dezinformačného streamera Daniela Bombica, ktorý je známy pod prezývkou Danny Kollár. 


Do Ruska prišiel Lenčéš podľa jeho slov na osobné pozvanie samotného Medvedeva. „Naše deti a mládež budú mať možnosť priateľských zápasov a kempov a taktiež budeme spolupracovať aj na vzdelávaní našich trénerov priamo v Petrohrade. Týmto chcem zo srdca poďakovať pánovi Medvedevovi ako aj Maximovi Pogorelovi, generálnemu manažérovi Zenitu za túto možnosť spolupráce,“ avizoval spoluprácu s ruským klubom v čase, keď kvôli vojne na Ukrajine väčšina európskych tímov akúkoľvek spoluprácu či zápasy s tými ruskými odmieta. 

Klub vrátil do súťaží a ohlásil odchod

Lenčéšovi sa podarilo na súde uspieť aj s odvolaním a vrátil FC Nitra naspäť do súťaží. V septembri však oznámil, že sa rozhodol z funkcie odstúpiť a že svoje miesto ponúkol Pavlovi Ondrišovi, ktorý je šéfom operátora Swan a 4ka a spolu s bratom vlastní aj hotel v areáli vodných športov v Čunove. Ten sa teraz stal aj novým väčšinovým akcionárom nitrianskeho klubu. 

„FC Nitra dnes vstáva z popola ako bájny fénix a príbeh Nitričky, ktorý sa začal pred 115 rokmi, pokračuje ďalej. Som hrdý na to, že som tento boj vybojoval, no pre dobro klubu a jeho ďalší rast je potrebný tento krok z mojej strany. Ako sa hovorí, v najlepšom treba prestať. Napriek tomu moje srdce pre FC Nitra biť neprestáva,“ povedal Lenčéš vo videu, ktoré zverejnil na Youtube

Prečítajte si viac: