×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO+VIDEO: V Chľabe vyhlásili mimoriadnu situáciu a uzavreli cestu. Ostala odrezaná od sveta


Foto: FOTO+VIDEO: V Chľabe vyhlásili mimoriadnu situáciu a uzavreli cestu. Ostala odrezaná od sveta
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Chlabaturism-Helemba

V obci Chľaba (okres Nové Zámky) v utorok večer vyhlásili mimoriadnu situáciu. Hladina Dunaja stále stúpa a podľa hydrologických predpovedí by mala rieka v tejto oblasti kulminovať až vo štvrtok v priebehu dňa. Informoval o tom Nitriansky samosprávny kraj.

Hrozí aj scenár, že obec ostane odrezaná od sveta

Chľabu spája so zvyškom okresu cesta III. triedy, ktorá je v správe Nitrianskeho samosprávneho kraja. Trasa cesty kopíruje breh Dunaja a ide o jedinú prístupovú cestu do obce. Župa však oznámila, že od stredy 18. septembra je cesta do Chľabov v smere od obce Kamenica nad Hronom uzatvorená až do odvolania. Zásobovanie obyvateľov zabezpečí armáda.


V pohotovosti sú aj dobrovoľní hasiči, ktorí v rámci príprav napĺňajú vrecia s pieskom a stavajú provizórne hrádze na okraji obce, aby ochránili svoje územie.

Linka regionálneho dopravcu č. 404 448 Štúrovo - Chľaba bude obsluhovaná len v úseku Štúrovo - Kamenica nad Hronom. Dopravné spojenie medzi Chľabou a Štúrovom zabezpečia medzinárodné vlaky.


„Vybrané tri spoje v priebehu najbližších dní zo a do Štúrova zastavia mimoriadne aj v tejto obci. Cestujúci by mali nastupovať do prvého vozňa,“ informoval v utorok po skončení krízového štábu Okresného úradu v Nových Zámkoch Jakub Takáč z Komunikačného oddelenia Nitrianskeho samosprávneho kraja. Od stredy bude ľudí zvážať autobus kyvadlovou dopravou z obce na železničnú zastávku a späť.



V Chľabe a v neďalekom Kováčove sú aj zariadenia sociálnych služieb, v ktorých je približne 270 klientov. Stravovanie a ich zásobovanie zabezpečia Ozbrojené sily SR v súčinnosti s obcou.

Vojaci pomôžu aj so zásobovaním samotnej obce. K dispozícii by mali byť už v skorých ranných hodinách. Veľká vďaka patrí miestnemu starostovi, ktorý je na mimoriadnu situáciu zodpovedne pripravený,“ doplnil riaditeľ Úradu NSK Peter Privalinec.

Vlaky s mimoriadnou zastávkou v obci Chľaba

Štúrovo – Szob

  • 7:27 hod. EN 477 Metropol
  • 17:27 hod. EC 279 Metropolitan
  • 19:27 hod. EC 173 Hungaria

Szob – Štúrovo

  • 6:23 hod. EC 280 Metropolitan
  • 8:23 hod. EC 172 Hungaria
  • 18:23 hod. EC 270 Metropolitan





Prečítajte si viac: