×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Dunaj na juhu Slovenska stále stúpa a ohrozuje aj Váh a Ipeľ. Zásahové jednotky sú v pohotovosti


FOTO: Dunaj na juhu Slovenska stále stúpa a ohrozuje aj Váh a Ipeľ. Zásahové jednotky sú v pohotovosti
Galéria: 10 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Komárno - Komárom Város

Dunaj vo svojej strednej a spodnej časti za posledných 24 hodín prekročil ďalší stupeň povodňovej aktivity. V Komárne a v Štúrove dosiahla jeho hladinu takú výšku, ktorá už prislúcha 3. stupňu povodňovej aktivity. V čase o 10:15 namerali na stanici v Štúrove 656 centimetrov a v Komárne až 765 centimetrov, pričom voda stále stúpa. 

Na Váhu vyhlásili 1. stupeň povodňovej aktivity

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zároveň upozornil, že výrazný vzostup hladín evidujú aj na dolnom Váhu a dolnom Ipli, čo je spôsobené vplyvom vzdutia z Dunaja. Problémy má aj obec Chľaba, v ktorej museli v utorok večer vyhlásiť mimoriadnu situáciu a uzavrieť jedinú prístupovú cestu. Na Váhu bol vyhlásený 1. stupeň povodňovej aktivity a jeho stúpanie sa priebežne monitoruje. 

Odborníci tiež ozrejmili, čo prinesú najbližšie hodiny: „Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame v hornej časti slovenského úseku Dunaja kulmináciu s prechodom do mierneho poklesu, v jeho strednej časti kulmináciu a v dolnej časti ešte vzostup až výrazný vzostup vodných hladín.“

Pripravená pomôcť je aj armáda

Podľa predpovede by mal Dunaj v Komárne kulminovať vo štvrtok pri výške okolo 820 centimetrov. Mesto však zatiaľ nemá veľké obavy, keďže pri povodniach v roku 2013 tu Dunaj kulminoval na úrovni 889 centimetrov. 



„V prípade potreby môžu byť zmobilizovaní všetci hasiči kraja, ale aj armáda je pripravená pomôcť. Zatiaľ však nie je dôvod na ich mobilizáciu, situácia je plne pod kontrolou. Prebiehajú aj rokovania s predstaviteľmi elektrárne vodného diela v Gabčíkove,“ tlmočilo mesto slová prednostu okresného úradu na svojej sociálnej sieti. Okresná povodňová komisia sa stretne aj v stredu, aby zhodnotila aktuálnu situáciu.

Polícia uzatvorila niektoré časti ciest

Na ceste pri Váhu však mestská polícia z bezpečnostných dôvodov uzavrela dopravu pre prípad, že by sa voda vyliala na cestu. Príslušníci polície sú v plnom nasadení a sú pripravení pomôcť. 

„V súčasnosti policajti priebežne kontrolujú okolie protipovodňových hrádzí a uzatvárajú časti miestnych cestných komunikácií, kde hrozí, že sa Dunaj respektíve Váh dostane von z koryta a spôsobí nebezpečenstvo na cestách. Mestská polícia je zabezpečená dostatočnou základnou technikou na odvrátenie prípadných nepriaznivých dôsledkov povodne a vie spolupracovať pri odčerpávaní vody a odstraňovaní aj väčších úlomkov padnutých stromov,“ uviedla radnica. 


V prípade akýchkoľvek problémov v súvislosti s hroziacou povodňou sa občania môžu obrátiť na mestskú políciu na telefónnej linke 159, alebo osobne na útvare Mestskej polície Komárno.



Prečítajte si viac: