Najlepšia treska, šaláty a čerstvé rožky: Nostalgické spomienky na obchod Ryba v Nitre oživili staré chute


Foto: Najlepšia treska, šaláty a čerstvé rožky: Nostalgické spomienky na obchod Ryba v Nitre oživili staré chute Foto: Facebook/NITRA v našich spomienkach (Ivan Michajlov)

Najpopulárnejším obchodom v Nitre bola približne v 70. rokoch minulého storočia „Ryba“. Na kombináciu tresky s rožkom a kofolou si ešte aj dnes pamätajú mnohí obyvatelia mesta a na túto kombináciu nedajú dopustiť. Obchod kedysi stál na terajšej Štefánikovej triede, a dnes by ste v tejto budove neďaleko námestia našli koženú galantériu a záložňu. Vtedy však ešte z tejto ulice nebola pešia zóna, a tak zákazníci mohli zaparkovať priamo pred obchodom a ísť si nakúpiť ryby alebo lahôdky.

Ľudia si dobrom spomínajú najmä na vždy čerstvé rožky, tresku, šaláty, zavináče, aspik aj vyprážané rybie filé. „Bože, tá dobručká chuť rybacieho šalátu s čerstvým rožkom. To dnes už nezažiješ,“ napísala Edita. „To bola kombinácia - a ešte treska s feferónovým šalátom,“ pridal sa aj Miloš. „Vždy, keď som bol ako dieťa s maminou v meste, sme sa tam zastavili na šalát. Dodnes milujem kombináciu pikantného šalátu a bulharského,“ zaspomínal si aj Pali.

Peter doplnil, že on ako gymnazista sa tam s kamarátmi vždy zastavil cez veľkú prestávku, aby si kúpili desiatu. Mária potvrdila, že tam cez deň bývalo plno a niekedy museli jesť „na stojáka“.

„Zemiakový šalát, vyprážaná rybka a najúžasnejšia kofola… Nezabudnuteľné spomienky,“ dodala Mária. Podľa Heleny tam ryby chutili vždy výborne a ako nikde inde. Dnes by ste podobný obchod hľadali len ťažko, no ešte vždy sa nejaký nájde. 

„Stratilo sa veľa dobrého, čo vtedy bolo. Lahôdky na druhej strane a neprekonateľné raňajky. Tá spomínaná ryba alebo potraviny na Štúrovej, a ten údený tuniak, to bolo čosi fantastické. Už len spomíname,“ napísala smutne pani Eva a mnohí jej dali za pravdu. „Škoda. Tie časy sa už nikdy nevrátia… Síce sme mrmlali, aký smrad išiel odtiaľ, keď sme prechádzali okolo, ale vždy sme tam s radosťou išli kúpiť nejaký ten šalát,“ potvrdila jej slová Silvia, ktorá si spomenula na typický rybací puch, ktorý zaváňal z obchodu. „Bol to ten najsmradľavejší bufet s najlepšími dobrotami,“ zasmial sa aj Ladislav.