Vo veku 81 rokov zomrel Peter Andruška, významný slovenský básnik a spisovateľ z Trnovca nad Váhom


Foto: Vo veku 81 rokov zomrel Peter Andruška, významný slovenský básnik a spisovateľ z Trnovca nad Váhom Foto: Facebook/Obec Trnovec nad Váhom

Vo veku 81 rokov zomrel významný slovenský básnik, spisovateľ a literárny vedec Peter Andruška. Rodák z Trnovca nad Váhom naposledy vydýchol dňa 22. septembra 2024. Informovala o tom obec na sociálnej sieti. 

Ako uvádza Slovenské literárne centrum, Andruška sa venoval nielen literárnej činnosti, ale predtým aj pedagogike a editorskej práci. Po štúdiách na Pedagogickej fakulte v Nitre sa stal učiteľom a neskôr redaktorom v Slovenských pohľadoch. V rokoch 1987 až 1996 pôsobil ako tajomník organizácií slovenských spisovateľov. Od roku 1998 učil na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde ovplyvnil viaceré generácie študentov.

Jeho debutom bola zbierka básní „Labutia púť“, ktorá mu vyšla v roku 1971. Následne sa presadil aj v prozaickej tvorbe vďaka novelám ako „Evanjelium podľa človeka“ a Cesta pod borovicami“. Napísal aj román „Hodiny s kukučkou“ a novelistický triptych Pamäť srdca, ktorý neskôr prepracoval do románovej podoby Za horami je môj domov“. Celkovo napísal tri básnické zbierky a dvadsať prozaických diel, ako aj viaceré vedecké štúdie, ktoré publikoval v rôznych odborných periodikách a zborníkoch.

Ako literárny vedec sa zameriaval na výskum tvorby autorov národnostných menšín, pričom svoje poznatky spísal do diel ako „Literárna tvorba Slovákov z Dolnej zeme“ a „Literárna tvorba národnostných menšín“.