Nitrianska župa má troch podpredsedov: K Csengerovi pribudli primátor Nových Zámkov a starosta Bojnej


Foto: Nitrianska župa má troch podpredsedov: K Csengerovi pribudli primátor Nových Zámkov a starosta Bojnej Foto: FB: Jozef Stankovský/Otokar Klein

Nitriansky samosprávny kraj má dvoch nových podpredsedov. Rozhodnutie padlo v pondelok na 14. riadnom zasadnutí zastupiteľstva, na ktorom si poslanci zvolili za vicežupanov Otokara Kleina a Jozefa Stankovského. Župa o tom informovala na svojej sociálnej sieti. 

Dvojitá náhrada za Holečkovú 

Na zasadnutí v júni pritom na návrh župana Branislava Becíka odvolali podpredsedníčku NSK Martinu Holečkovú. Tú do funkcie nominoval Demokratický poslanecký klub, no podľa predsedu kraja sa práci nevenovala tak, ako si to on predstavoval. Tá však jeho tvrdenie odmietla a označila ich za nepravdivé.

Viacerí krajskí poslanci a členovia Demokratického klubu taktiež tvrdili, že ide o revanš za májové zasadnutie krajského zastupiteľstva, na ktorom sa riešilo zníženie dotácií na sociálne služby. Holečková vtedy na zasadnutie zavolala aj rodičov so zdravotne postihnutými deťmi, ktorých by táto zmena vo financovaní zasiahla.


Demokratický klub nenašiel konsenzus

Post vicežupana doteraz zastával iba Tibor Csenger a vo funkcii ostane aj naďalej. Druhým vicežupanom sa stal krajský poslanec a primátor Nových Zámkov Otokar Klein a tretím bude starosta obce Bojná Jozef Stankovský.

Klein sa stal podpredsedom samosprávneho kraja ako člen klubu nezávislých poslancov a Stankovský mal byť nominantom Demokratického klubu. Tí však nenašli konsenzus. Ako v diskusii informoval predseda klubu Miloslav Hatala, mená nových kandidátov vraj s nimi neboli konzultované a neprebehli ani žiadne rokovania. 

„Po odvolaní poslankyne nášho klubu Martiny Holečkovej nám bolo deklarované, že to miesto patrí klubu. Napriek tomu náš klub nenavrhol žiadne meno,“ povedal.


Do diskusie sa zapojil aj člen Demokratického klubu Daniel Balko, ktorý jeho slová objasnil: „Je pravda, že Demokratický klub nenašiel konsenzus ohľadom návrhu pána predsedu, ktorý na post svojho zástupcu navrhol poslanca Stankovského. Dve tretiny klubu neodporúčali na post podpredsedu NSK nikoho a päť poslancov klubu nevidelo dôvod, prečo by nemal byť podpredseda z radov Demokratického klubu. Preto navrhli pána Stankovského.

Becík však v reakcii na to povedal, že svoje slovo dodržal a potvrdil, že jedno miesto podpredsedu patrí Demokratickému klubu. „Nominácia pána Stankovského mi prišla práve z vášho klubu. Ja v tom nevidím problém a vyhodnotil som to tak, že s poslancom Stankovským by to bola ideálna kombinácia. Momentálne to síce všetko stíham spolu s pánom Csengerom, ale ďalší dvaja podpredsedovia sa zídu,“ vysvetlil svoje rozhodnutie.