PROGRAM: Čo prinesú Dni architektúry v Nitre? Tešte sa na schovávačku aj prehliadky unikátnych stavieb


Foto: PROGRAM: Čo prinesú Dni architektúry v Nitre? Tešte sa na schovávačku aj prehliadky unikátnych stavieb Foto: Vila K. Nitrak.sk

Čo vás čaká počas Dňa architektúry v Nitre? V termíne od 27. septembra do 3. októbra bude nielen v meste pod Zoborom, ale aj po celom Slovensku a Česku pripravených mnoho zaujímavých podujatí.

Milovníci architektúry budú mať jedinečnú šancu dostať sa na miesta, ktoré bežne nie sú prístupné verejnosti, vypočuť si prednášky od architektov, pozrieť si výstavy či zúčastniť sa rôznych workshopov a prehliadok. Všetky podujatia budú zdarma.

Témou tohto ročníka je „Proces premeny“ a organizátori ho venovali 100. výročiu úmrtia Franza Kafky. Počas týchto dní tak budete môcť navštíviť nielen stavby, ktoré boli priamo spojené s týmto svetoznámym autorom a jeho dielami, ale i miesta s tou pravou kafkovskou atmosférou.



PIATOK  

Prehliadka obnovenej Vily Kollmannovcov, známej ako Vila K

  • piatok, 27. septembra 2024, od 17:00 hod., Kmeťkova 360/22

Program Dňa architektúry započne autorská prehliadka národnej kultúrnej pamiatky Vila K, ktorá kedysi patrila rodine Kollmannovcov. Od počiatočnej vízie architekta Oskara Singera si vila prešla viacerými premenami, vrátane tej poslednej, ktorá ju vrátila takmer do pôvodného stavu. 


Premietanie filmu Pozor, padá SNG!

  • piatok, 27. septembra 2024, zraz o 19:00 hod. pri Vile K, Kmeťkova 360/22

Séria premietaní sa začne filmom Pozor, padá SNG!, ktorý je o tom, ako sa po dlhých 10 rokoch podarilo zrekonštruovať Slovenskú národnú galériu a slovenskej spoločnosti sa tak splnil sen o modernej kultúrnej inštitúcii. 


SOBOTA

Schovávačka (workshop)

  • sobota, 28. septembra 2024, o 9:00 hod. na Pešej zóne v Nitre

Spolu s vašimi deťmi sa v sobotu môžete vydať na dobrodružné pátranie po stratených domoch a zabudnutých ľuďoch. Spoločne zistíte, ako sa mesto menilo v čase a v uličkách budete hľadať krabičky s indíciami, aby ste spoločne vyriešili veľkú hádanku.

Prehliadka novej architektúry Nitry - objekt areálu Štátnej odbornej hospodárskej školy

  • sobota, 28. septembra 2024, o 11:00 hod. pri Ústave krajinného inžinierstva SPU, Hospodárska 9

Milovníci architektúry sa dostanú aj do objektov v areáli bývalej Štátnej odbornej hospodárskej školy na Hospodárskej ulici pod Zoborom, ktorá je dielom českého architekta Jiřího Grosmanna z rokov 1929 - 1931. Prehliadku bude viesť architektka Zuzana Holičková z Krajského pamiatkového úradu Nitra, ktorá vám ukáže, akou citlivou rekonštrukciou stavba prešla. 

V rámci prehliadky zavítate aj do Hydraulického laboratória Ústavu krajinného inžinierstva. V tomto roku bola dokončená jeho prestavba a o všetkom vám porozpráva architekt Marek Šumichrast.


 SCHEEROVANIE.nr - Príbehy generácie (výstava, prednášky)

  • sobota, 28. septembra 2024, o 13:30 hod. na Pešej zóne v Nitre

Séria experimentálneho bádania sa tentoraz zameria na rozhovory detí s otcami, architektmi, staviteľmi. O 13:30 hod. sa začne vernisáž výstavy v tematike „Príbehy generácie“ a od 14:00 hod. budú prednášky.

Prehliadka Mestského domu

  • sobota, 28. septembra 2024, o 16:00 hod. na Pešej zóne v Nitre

Sprievodca Peter Michalík vás prevedie Mestským domom, známym aj ako Meštiansky dom, ktorý sa nachádza na Svätoplukovom námestí v Nitre. V novorenesančnej stavbe z konca 19. storočia kedysi sídlil mestský národný výbor, a dnes je tu Ponitrianske múzeum a Turistické informačné centrum.

 

Premietanie filmu 27 PATER: UTOPIE ALTERLAA

  • sobota, 28. septembra 2024, o 17:00 hod. na Pešej zóne v Nitre

Tento film vám predstaví rezidenčnú utópiu Alterlaa, ktorá je napriek názorom, že panelák ľudom nikdy nemôže poskytnúť taký komfort ako vlastný dom, dlhodobo najpríjemnejším miestom k životu vo Viedni.

Pecha Kucha - Proces premeny: Pešia zóna

  • sobota, 28. septembra 2024, o 19:00 hod. na Pešej zóne v Nitre

Vrcholom podujatia budú prednášky vo formáte „Pecha Kucha“. Ide o stručné a dynamické prezentácie niekoľkých rečníkov, ktoré budú plné kreatívnych nápadov týkajúcich sa predĺženia pešej zóny v Nitre a celkovo pešej zóny v bežnom chápaní ľudí.


NEDEĽA

Nová architektúra Nitry - prezentácia a výstava Kasární pod Zoborom

  • nedeľa, 29. septembra 2024, o 14:00 hod. v bývalom hostinci kasární, Dobšinského 2878, Kasárne pod Zoborom

V posledných rokoch prechádza premenou aj zabudnutý historický areál - nitrianske kasárne. V historickom objekte hostinca si môžete prísť pozrieť autorskú prezentáciu a výstavu projektov riešenia areálu a jednotlivých objektov bývalých kasární od študentov Fakulty architektúry STU.

Architekt Jan Šépka a jeho prednáška Medzi realitou a naivitou

  • nedeľa, 29. septembra 2024, o 18:30 v priestoroch Vila K, Kmeťkova 360/22

Pozvanie na Deň architektúry v Nitre prijal aj český architekt Jan Šépka, ktorý vám počas prednášky s názvom Medzi realitou a naivitou ukáže výber svojich prác, a to, ako prechádza od kresby k samotnej realizácii.

STREDA
Premietanie filmu ARCHITEKTÚRA ČSSR 58–89 

  • streda, 2. októbra 2024, o 19:00 pri Vile K, Kmeťkova 360/22

Celovečerná filmová výprava do predrevolučnej architektonickej scény, ktorá vám ukáže, že aj popri šedých panelákoch vznikali v ČSSR také nadčasové stavby, ktoré budili pozornosť aj na západe.