Deň architektúry 2024 bude v Nitre venovaný hľadaniu miest spojených s Franzom Kafkom


Foto: Deň architektúry 2024 bude v Nitre venovaný hľadaniu miest spojených s Franzom Kafkom Foto: vľavo: Krajský súd v Nitre (Nitrak.sk), vpravo: Franz Kafka (lidovky.cz)

Nitra sa spolu mestami po celom Slovensku a v Českej republike tento rok zapojí do festivalu Deň architektúry. Aj keď má v názve deň, v skutočnosti bude prebiehať od 27. septembra do 3. októbra. Témou aktuálneho ročníka je prepojenie architektúry s dielom spisovateľa Franza Kafku, ktorý zomrel presne pred 100. rokmi.

Festival je venovaný priblíženiu zaujímavých stavieb širokej verejnosti, ako aj súvislostí, ktoré stoja na pozadí vzniku priestoru či vnímaní miesta. Nabáda zamyslieť sa z nového uhla nad vznikom domu, parku, štvrte alebo mesta. Okrem komentovaných prehliadok ponúkne tematické filmy, prednášky či dokonca architektonickú schovávačku pre malé aj väčšie deti. 

Podtitulom aktuálneho ročníka je „Proces premeny“, ktorý odkazuje na známe Kafkove romány. Témami snov, pocitu stratenosti, abstraktnosti reality a absurdnosti byrokratickej mašinérie oslovil na začiatku 20. storočia zástupy čitateľov. Jeho tvorba sa vyznačuje osobitým štýlom, pre ktorý sa v angličtine dokonca ustanovil pojem kafkaesque. Miesta, ktorým by sa hodil prívlastok kafkovské, si organizátori zaumienili hľadať počas festivalu v Nitre.