Navždy odišla legenda nitrianskej astronómie. Vo veku 74 rokov zomrel Peter Poliak, lektor a popularizátor vesmíru


Vo veku 74 rokov zomrel Peter Poliak, legenda nitrianskej astronómie

Foto: Navždy odišla legenda nitrianskej astronómie. Vo veku 74 rokov zomrel Peter Poliak, lektor a popularizátor vesmíru

Vo veku 74 rokov zomrel Peter Poliak, ktorý svojou prácou výrazne prispel k popularizácii a rozvoju astronómie v Nitre aj širšom regióne, a je aj jeho zásluha, že v budove Krajského osvetového strediska v Nitre vznikla hvezdáreň. Správu o jeho úmrtí priniesol Slovenský zväz astronómov.  

Hvezdáreň stojí aj vďaka nemu

Peter Poliak vyštudoval Pedagogickú fakultu Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a svoje poznatky neskôr využil ako lektor. Od roku 1986 bol členom Slovenského zväzu astronómov a astronómii sa amatérsky venoval vyše 40 rokov. Bol tiež funkcionárom miestnej organizácie v Nitre, ktorá podľa zväzu vždy patrila a dodnes patrí medzi tie najlepšie v krajine.

 


 

 

Poliak bol tiež metodikom v Okresnom astronomickom kabinete v Nitre a významne sa pričinil o vznik Astronomickej pozorovateľne na budove nitrianskeho osvetového strediska. Tá bola sprístupnená verejnosti v roku 1983 a dodnes víta množstvo návštevníkov.

Počas jeho kariéry Nitrianska hvezdáreň prešla viacerými zmenami a od roku 2000 sa stala súčasťou Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Ďalšia zmena nastala v roku 2014, kedy bola hvezdáreň včlenená do štruktúry Krajského osvetového strediska a jej neoficiálny názov bol Hvezdáreň pri KOS v Nitre. K najväčšej zmene však došlo len nedávno - v roku 2023, kedy sa dočkala rozsiahlej rekonštrukcie, vrátane novej kupoly a ďalekohľadu.

Bývalí kolegovia mu dali posledné zbohom

V rokoch 1996 – 2000 pôsobil Poliak v organizačnej štruktúre Ministerstva kultúry SR, kde mal vplyv na rozvoj astronómie na Slovensku. Aj po odchode do dôchodku v roku 2014 však zostal aktívnym lektorom a publicistom. Jeho články o astronomických cestách a spomienkach na významných astronómov zanechali výrazný odkaz, pričom za svoju prácu získal aj viacero ocenení, vrátane Prémie Maximiliána Hella. 

Astronómii sa nikdy neprestal venovať a často sa vracal do hvezdárne alebo sa zúčastňoval rôznych astronomických podujatí a pozorovaní. Jeho náhly odchod preto zarmútil nielen jeho rodinu a priateľov, ale aj dlhoročných kolegov a spolupracovníkov. Česť jeho pamiatke vzdali aj zamestnanci Krajského osvetového strediska v Nitre a Slovenský zväz astronómov.

„Peter, budeš nám chýbať nielen ako kolega, ale aj priateľ, s ktorým sme si vždy rozumeli,“ venoval mu slová na rozlúčku Pavol Rapavý zo zväzu. 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj