FOTO: Veľkolepá šou ako z Broadwaya. V DAB v Nitre mal premiéru fenomenálny muzikál Mníšky


Muzikál Mníšky ohúril divákov v nitrianskom divadle: Takáto bola premiéra

FOTO: Veľkolepá šou ako z Broadwaya. V DAB v Nitre mal premiéru fenomenálny muzikál Mníšky
Galéria: 16 fotiek
Foto: Divadlo Andreja Bagara (R. Tappert)

Na doskách Divadla Andreja Bagara v Nitre mala pred pár dňami premiéru slávna americká muzikálová komédia Mníšky v réžii Karla Škarku. Budúci rok táto fenomenálna inscenácia oslávi 40. výročie svojho prvého uvedenia. Odvtedy bola preložená do 26 jazykov a v priebehu desaťročí ju uviedlo už viac ako 8-tisíc produkcií po celom svete.

Humor, step aj chytľavé melódie

Šancu pozrieť si ju tentoraz dostali aj diváci z Nitry a okolia. DAB ju v aktuálnej divadelnej sezóne odohrá hneď niekoľkokrát a lístky na predstavenie si môžete zakúpiť tu. Zábavná inscenácia prinesie príbeh piatich mníšok, ktoré pripravia veľkolepú šou, aby zarobili na dôstojné pohreby svojich spolusestier. Predstavenie sľubuje množstvo životnej energie, entuziazmu, humoru, ako aj step, baletný tanec či chytľavé melódie.


„Uvážte, kedy sa vám pošťastí uvidieť päť mníšok stepovať? Kedy v živote stretnete mníšku, ktorá vám vie povedať vtip a vie si urobiť srandu aj sama zo seba? Pripravili sme pre Vás, vážení priatelia, túto – pre nás divadelníkov – vo všetkých ohľadoch náročnú hru, aby sme vás infikovali dobrou náladou, humorom, nadhľadom, ale aj vierou, že všetko nakoniec dobre dopadne,“ lákal divákov na predstavenie český režisér Karel Škarka.

Veľkolepé broadwayské dielo s posolstvom

Ak ste toto predstavenie ešte nevideli, tešiť sa môžete na Matku Predstavenú, ktorá bola kedysi cirkusovou umelkyňou. Jej pravá ruka, sestra Mária Huberta, má na starosti novicky, napríklad aj sestru Máriu Leu, ktorá sa chce stať prvou mníškou primabalerínou. Mníška Róberta Anna zas vyrastala na ulici, a potom je tu ešte roztomilá sestra Mária Amnézia, ktorá stratila pamäť, keď jej padol na hlavu krucifix.


Diváci budú svedkami mnohých humorných situácií z útrob kláštora, komických zvratov, ale aj hviezdnych muzikálových kreácií, ktoré dopĺňa rozmanitá hudba Dana Goggina. 


„V hudbe sa striedajú rôzne žánre, pravý nefalšovaný černošský gospel, americké country, neoromantické a neoklasické piesne i tanečná hudba. Uvidíme stepujúce mníšky. Jednoducho bude to jedno typické broadwayské veľké hudobné a tanečné dielo plné láskavého humoru a ľudskosti, ktoré sú v dnešnej dobe obzvlášť dôležitou esenciou,“ doplnil režisér.

Hoci to na prvý pohľad nemusí byť jasné, celý príbeh toho v sebe ukrýva oveľa viac. „Aj keď ide o komédiu, ten príbeh nie je banálny, má v sebe hlboké posolstvo o tom, že nesmieme stratiť vieru v dobro. Využíva komediálne prostriedky, ktoré nie sú hrubé, ani vulgárne. Práve naopak, sú milé a pohladia dušu,“ vysvetlil Karel Škarka. Z muzikálu Mníšky si podľa neho môže každý divák odniesť zopár princípov a využiť ich aj v každodennom, no veľmi hektickom živote.

Pár momentov z premiéry nájdete v galérii nižšie: 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj