FOTO: Nitra ocenila päť významných osobností, od primátora si prevzali ocenenia


FOTO: Nitra ocenila päť významných osobností, od primátora si prevzali ocenenia
Galéria: 8 fotiek
Foto: Ocenení na ceremónii (Nitra.sk)

Folklórny fotograf, podnikateľ premenený na dobrovoľníka či študent psychológie venujúci sa mládeži. Vedenie mesta Nitry vybralo päť osobností, ktoré sa rôznymi spôsobmi zaslúžili o rozvoj a úspechy mesta. Ocenenia si prebrali z rúk primátora Mareka Hattasa počas ceremónie na nitrianskej radnici. 

Cenu mesta si prevzal hokejista Branislav Mezei. Hokejovú kariéru začínal v nitrianskom klube, v NHL odohral viac ako dvesto zápasov. Výrazne sa podieľal na zisku dvoch titulov majstra Slovenska pre HK Nitra.

Cenu primátora Nitry dostal fotograf Milan Hlôška, ktorý sa od roku 196% venuje zaznamenávaniu slovenského folklóru. Vydal niekoľko publikácií a významne prispel k zachovaní ľudových zvykov. Rovnaké ocenenie získali aj Peter Ivančík, Kristián Gaža a Peter Devínsky za pomoc pri integrácií utečencov, ktorí do mesta prišli od vypuknutia vojny na Ukrajine. 

Peter Ivančík je podnikateľ, od začiatku vojny na Ukrajine sa v Nitre zapojil ako dobrovoľník do pomoci vojnovým odídencom. Poskytol bezplatné priestory pre uskladnenie humanitárnej pomoci. 


Kristián Gaža je pracujúci študent psychológie, ktorý sa bez nároku na mzdu venuje aktivitám pre deti a mládež. Mladým utečencom pomáhal projektami na rozvoj kariérnych predpokladov.

Peter Devínsky prezidentom Slovenskej humanitnej rady. Od začiatku vojny na Ukrajine spolupracoval s vedením Nitry a pre odídencov zriadil bezpečné kontaktné miesto krízovej intervencie.