Stala sa škola v Nitre obeťou hybridnej hrozby? Na ruskú propagandu na besede už zareagovalo aj ministerstvo


Foto: Stala sa škola v Nitre obeťou hybridnej hrozby? Na ruskú propagandu na besede už zareagovalo aj ministerstvo
Galéria: 17 fotiek
Foto: Facebook/Ženy v sukni/Nie v našom meste

Na prvý pohľad nevinná beseda o mieri sa na jednej z nitrianskych škôl zmenila na ruskú propagandu. Poukázala na to občianska iniciatíva Nie v našom meste a v reakcii na to sa ozvalo aj Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a varovalo aj ostatné školy pred podobnými aktivitami.

Beseda prebehla na ZŠ Škultétyho v Nitre ešte 17. septembra a jej organizátorom mala byť platforma Ženy v sukni, ktorá sa charakterizuje ako „zoskupenie žien s rovnakými pronárodnými a morálnymi hodnotami a postojom ku svojej krajine.“ Hlavným rečníkom bol vojnový veterán Peter Andreánsky, ktorý mal žiakom porozprávať o práci vojaka a náročných chvíľach na misiách a bojisku. 

„Hlavným cieľom tejto besedy bolo odovzdať mladej generácii posolstvo o mieri, spolupatričnosti, rešpekte a úcty k druhým. Každý žiak si z besedy mohol odniesť ponaučenie a motiváciu byť lepším človekom,“ uvádzala pôvodne škola na svojej webovej stránke. Neskôr však svoj príspevok zmazala. 

Prekrútené historické fakty a adorácia Ruska 

Problematická však nebola prítomnosť vojnového veterána, ale panely a plagáty k výročiu SNP, ktoré prekrúcali dejiny a historické fakty o druhej svetovej vojne. Tieto panely mal priniesť známy ruský propagandista Miloš Zverina z OZ Slavica. Ako uvádza iniciatíva Nie v našom meste, ktorá sa zameriava na podporu demokracie a potláčanie radikalizácie v spoločnosti, na plagátoch boli selektívne vybrané len určité fakty, no viaceré dôležité, priam kľúčové momenty a údaje chýbali alebo boli prekrútené. 

„Nedozviete sa nič o pakte Molotov–Ribbentrop, o tzv. Zimnej vojne proti Fínsku, o anexii pobaltských krajín Sovietskym zväzom, o vpáde ZSSR do Poľska, o neposkytnutí pomoci Československu v čase Mníchovskej dohody zo strany Sovietov. O slovenskom občianskom odboji sa mlčí, zato komunisti zohrávajú hlavnú úlohu na čele s Gustávom Husákom,“ vymenovala iniciatíva niektoré chýbajúce udalosti. Bolo však toho oveľa viac, čo dokazujú aj fotografie panelov, ktoré sa objavili na besede v škole.

Galéria: 17 fotiek

Nájdete tam napríklad propagandistické slovné spojenia ako „všeslovanská vzájomnosť”„ruskí bratia“„sovietska pomoc slovenským vlastencom“„bratský slovanský národ“ či „kladný citový vzťah k Rusku“ a mnohé ďalšie. Spomínaná je dokonca aj „bratská politika Sovietskeho zväzu”.

Škola tvrdí, že sa stala obeťou propagandy a dezinformácií

Iniciatíva Nie v našom meste vzápätí požiadala vedenie ZŠ Škultétyho a vedenie mesta Nitra, ktoré je jej zriaďovateľom, o preverenie danej situácie a vyvodenie zodpovednosti. 


Vedenie školy okamžite vymazalo všetky príspevky aj fotografie z besedy a na svojej stránke zverejnilo vysvetlenie, v ktorom sa od podobných spolkov a ideológií dištancovala. Podľa ich slov tieto spolky besedu „zneužili na svoju propagandu.“

„Stali sme sa obeťou šírenia nežiadúcej propagandy a dezinformácií na internete. V škole sa uskutočnila beseda s vojnovým veteránom pánom Andreánskym, o ktorom sme mali nasledovné informácie: Bol účastníkom viacerých misií. Pravidelne organizuje finančné zbierky veteránov pre onkologické deti a ľudí z domovov sociálnych služieb. Bol uvedený na Ministerstve obrany SR do siene Slávy. Obsahom besedy bola jeho činnosť na misiách a nie téma SNP alebo proruská propaganda. Prijali sme zásadné opatrenia, ktoré zabránia, aby sa podobná situácia opakovala,“ deklarovala riaditeľka školy Henrieta Martincová. 

Rýchlo zareagovalo mesto aj ministerstvo

Na celú kauzu okamžite zareagovalo aj mesto. „Vec riešime na úrovni vedenia mesta, s vedením školy a s Odborom školstva MsÚ v Nitre. Takéto podujatia považujeme v akýchkoľvek mestských priestoroch za absolútne neakceptovateľné,“ uviedol poradca primátora Henrich Varga, ktorý sľúbil, že preveria všetky fakty. Zároveň sa ospravedlnil daným žiakom a ich rodičom a dodal, že mesto sa od názorov prezentovaných na tejto akcii úplne dištancuje. 

Neskôr priniesol ďalšie informácie: „Z doterajších zistení je zrejmé, že škola, jej učitelia a vedenie sa stali obeťami hybridnej hrozby. Situáciu ďalej vyhodnocujeme a na úrovni škôl plánujeme systémové opatrenia zamedzujúce opakovaniu podobných udalostí.“

Ministerstvo školstva na sociálnej sieti zverejnilo varovanie aj pre ostatné školy. Výstavu o SNP a druhej svetovej vojne, ktorá niesla prvky politickej propagandy, ostro odsúdilo a školám dôrazne odporučilo, aby podobné akcie neorganizovali. Ocenilo tiež rýchlu reakciu mesta Nitra ako zriaďovateľa školy. „Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR dôveruje vedeniu a zamestnancom školy, že robia a budú robiť všetko pre to, aby deti dostávali kvalitné vzdelávanie. Rezort školstva zároveň prešetrí podnet týkajúci sa OZ Slavica,“ doplnilo.


Platforma Ženy v sukni naopak tvrdí, že beseda bola na tému „Aký je mier dôležitý pre nás všetkých“ a výstavu k 80. výročiu SNP si zapožičali od OZ Slavica. Podľa ich slov ide o „ničím nepodložené obvinenia“ a v danej veci plánujú podniknúť kroky na nápravu, ako aj právne kroky.