Zomrel páter Karol František Pati, ktorého ocenil aj pápež. Ľudia na neho spomínajú ako na kňaza s obrovským srdcom


Foto: Zomrel páter Karol František Pati, ktorého ocenil aj pápež. Ľudia na neho spomínajú ako na kňaza s obrovským srdcom Foto: Facebook/Biskupstvo Nitra

Vo veku 71 rokov zomrel kanonik Kráľovskej kanonie premonštrátov na Strahove a administrátor Farnosti Dubník páter Karol František Pati, OPraem, ktorý bol tiež nositeľom pápežského vyznamenania Pro Ecclesia et Pontifice. O jeho odchode na večnosť informovalo Biskupstvo Nitra. 

Páter Karol zomrel dňa 27. septembra 2024. Posledná rozlúčka so zosnulým bude 3. októbra 2024 o 10:00 hod. pri omši v kostole sv. Imricha v Rúbani a o 14:00 hod. pri omši vo Veľkom Ďure. Pohrebné obrady sa uskutočnia na cintoríne Veľký Ďur časť Rohožnica, pri ktorých zosnulého pátra uložia do hrobu na miestnom cintoríne.

Karol František Pati sa narodil 7. mája 1953 vo Veľkom Ďure (okres Levice). Do premonštrátskeho rádu vstúpil 2. októbra 1977 a slávnostné sľuby zložil v roku 1981. Dňa 13. júna 1982 bol vysvätený za kňaza. Najprv pôsobil v Komárne a v Šahách, a potom znova v Komárne ako kaplán. Neskôr bol administrátorom v Hroboňove a Holiciach na Ostrove. Ako farár pôsobil vo Vrábľoch a do poslednej chvíle bol administrátorom v Dubníku. 


Správa o smrti pátra Karola Františka Patiho hlboko zasiahla nielen veriacich vo Farnosti Dubník, ale aj všetkých, ktorí ho poznali a mali možnosť spolupracovať s ním počas jeho kňazskej služby. Mimoriadny kňaz s obrovským a pokorným srdcom, vždy odhodlaný pomôcť,“ napísal Štefan. „Vďaka za všetko, páter Karol, aj za to, že ste nás priviedli pred nášho pána a posvätili naše manželstvo,“ rozlúčil sa aj Richard. 

Na jeho náhly odchod zareagoval aj primátor mesta Vráble Viktor Németh: „Aj keď som vedel o jeho zdravotných komplikáciách v uplynulých dňoch, veril som, že sa vráti domov.“ Na sociálnej sieti mu venoval jedno osobné poďakovanie, ale aj jedno v mene celého mesta. „Patrí mu aj naše spoločné ĎAKUJEM za všetku duchovnú a fyzickú prácu, ktorú odviedol počas svojej pastorácie vo farnosti Vráble, pod ktorú patria aj časti Horný Ohaj, Dyčka a Klasov. Stal sa súčasťou života mnohých tunajších rodín, podieľal sa na oprave kostolov a pomáhal každému, hlavne tým najzraniteľnejším. Získal nielen verejné uznanie mesta Vráble, ale aj špeciálne ocenenie od Svätého otca Františka,“ uviedol Németh.