Kauza na ZŠ v Nitre: Aj učiteľka je obeťou ruskej hybridnej hrozby, no urobila chybu. Mesto zavádza opatrenia


Foto: Kauza na ZŠ v Nitre: Aj učiteľka je obeťou ruskej hybridnej hrozby, no urobila chybu. Mesto zavádza opatrenia Foto: Facebook/Ženy v sukni

Nitrianska radnica sa vyjadrila ku kauze proruskej propagandy na základnej škole Škultétyho v Nitre, o ktorej sme vás informovali pred pár dňami. Podľa vyjadrenia mesta sa škola stala obeťou ruskej hybridnej hrozby, keď občianske združenie zneužilo besedu žiakov s vojnovým veteránom Petrom Andreánskym na svoje vlastné ciele. Tými bolo šírenie dezinformácií a proruskej propagandy. Mesto v reakcii na to podniklo viaceré kroky, aby sa takéto situácie už nikdy neopakovali. 

Chybu spravila aj triedna učiteľka

Diskusia s vojnovým veteránom prebehla na nitrianskej základnej škole ešte 17. septembra. Podľa mesta malo ísť o iniciatívu jedného z rodičov, ktorého dieťa danú školu navštevuje. Očití svedkovia potvrdili, že samotná debata bola v poriadku, avšak problémom boli propagačné banery k 80. výročiu SNP. Tie obsahovali kontroverzné informácie ohýbajúce históriu, priebeh 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania, ba dokonca velebiace Rusko a Sovietsky zväz. Organizátor navyše nikoho zo zástupov školy o týchto nosičoch vopred neinformoval a priniesol ich do miestnosti až tesne pred začiatkom podujatia.

„Po stretnutí a rozhovore s vedením školy je zrejmé, že organizátor zneužil dôveru triednej učiteľky, ktorá sa na organizácii besedy v dobrej viere podieľala. Sama sa napokon stala obeťou hybridnej hrozby. Učiteľka sa však dopustila chyby, keďže o podujatí vopred neinformovala vedenie školy, ale ani škola nemala zavedený jasný mechanizmus pre schvaľovanie takýchto podujatí,“ hovorí Henrich Varga z kancelárie primátora mesta Nitra, ktorý ihneď po prevalení tohto incidentu sľúbil, že mesto celú udalosť preverí a pripraví systémové opatrenia. 

Prekrútené dejiny a velebenie Ruska a ZSSR

O besede a obsahu problémových banerov informovala ako prvá občianska iniciatíva Nie v našom meste, ktorá sa zameriava na podporu demokracie a potláčanie radikalizácie v spoločnosti. Podľa ich slov patrili banery občianskemu združeniu Slavica a do školy ich priniesol ruský propagandista Miloš Zverina. 

„Rabovanie, znásilňovanie Červenoarmejcami a odvlečenie našich občanov do Sovietskeho zväzu sa akosi nespomína. Krádež Podkarpatskej Rusi, ktorá patrila Československu, je takisto zamlčaná. Takéto prezentovanie histórie nám bolo vnucované 40 rokov komunistami. Teraz ten istý model prezentujú proruskí kolaboranti. A začína sa im to dariť už u našich detí,“ uvádza platforma Nie v našom meste vo svojom príspevku na sociálnej sieti. Informácie na baneroch prekrúcajú dejiny, zatiaľ čo ďalšie kľúčové momenty a udalosti chýbajú, ako napríklad pakt Molotov–Ribbentrop, Zimná vojna, vpád ZSSR do Poľska či anexia pobaltských krajín.


Na baneroch by ste našli aj propagandistické slovné spojenia velebiace Rusko a Sovietsky zväz, napríklad „všeslovanská vzájomnosť”„ruskí bratia“„sovietska pomoc slovenským vlastencom“„bratský slovanský národ“ či „kladný citový vzťah k Rusku“ a mnohé ďalšie. Spomínaná je dokonca aj „bratská politika Sovietskeho zväzu”. 

Mesto pripravilo viaceré systémové opatrenia

Mesto opäť zdôraznilo, že považuje podujatia šíriace takéto názory za absolútne neakceptovateľné. „Mesto Nitra sa aj touto cestou všetkým dotknutým deťom a ich rodičom ospravedlňuje a od názorov prezentovaných na tejto akcii sa dištancuje,“ zopakovalo. 


Primátor mesta Nitra Marek Hattas, viceprimátor Miloslav Špoták a poradca pre komunikáciu Henrich Varga sa v piatok stretli s vedúcou Odboru školstva, mládeže a športu MsÚ, zástupcami vedenia školy a samotnou učiteľkou, ktorá sa stala obeťou proruskej hybridnej akcie, aby spoločne nastavili prvé opatrenia zamedzujúce opakovaniu podobných situácií.

Cieľom stretnutia bolo aj identifikovanie systémových riešení, ktoré budú môcť aplikovať na všetky základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Tieto opatrenia rozdelili do troch okruhov: 

1. Pravidlo o schvaľovaní podujatí

Prvé, rýchle opatrenie, kým nastaví mesto Nitra systémové riešenie, je takéto: v prípade podujatí organizovaných externými subjektmi, prípadne z iniciatívy rodičov či iných osôb, musí byť takýto zámer bezpodmienečne vopred ohlásený vedeniu školy. Vedenie školy vyhodnotí, či podujatie vo svojich priestoroch povolí. Vzniknúť by mal jednotný formulár pre všetky školy, ktorý pri organizovaní podujatí pomôže identifikovať potenciálne hrozby, respektíve toxických organizátorov a podujatia. Návrh tohto opatrenia súvisí s nasledujúcim bodom.

2. Vzdelávanie

Vzdelávanie sa bude diať v dvoch rovinách - vzdelávanie učiteľov a vzdelávanie žiakov. Mesto Nitra ako zriaďovateľ usporiada vzdelávacie podujatie, ktorého sa zúčastnia zástupcovia vedení všetkých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Cieľom bude získať zručnosti pri identifikácii hybridných hrozieb, dezinformácií a hoaxov. Jedným z výstupov podujatia by mal byť aj vzor formulára, o ktorom sa píše v predchádzajúcom bode. Mesto tiež podporí vzdelávacie aktivity detí a žiakov formou besied s odborníkmi na hybridné hrozby, dezinformácie a hoaxy.


3. Princíp štyroch očí

Revízia príspevkov na sociálnych sieťach bude na dotknutej škole prebiehať systémom dvojitej kontroly. To znamená príspevky, vrátane obrazových materiálov, vždy skontrolujú dvaja ľudia pre lepšiu identifikáciu potenciálne škodlivého obsahu.