V Nitrianskom kraji sa začala jesenná deratizácia: Prebiehať bude aj v Nitre a výzva sa týka i občanov


Foto: V Nitrianskom kraji sa začala jesenná deratizácia: Prebiehať bude aj v Nitre a výzva sa týka i občanov Foto: freepik.com

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre vyzval všetky obce a mestá v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce na vykonanie preventívnej celoplošnej deratizácie. Deratizácia má prebehnúť v období od 23. septembra do 23. novembra 2024 a jej cieľom jeaby sa zabránilo vzniku a šíreniu rôznych prenosných ochorení, napríklad besnoty.

„Premnoženie živočíšnych škodcov, predovšetkým potkanov, myší a krýs je sezónnym problémom ľudských aglomerácií hlavne v jarných a jesenných mesiacoch. Termín vykonania deratizácie sa stanovuje podľa znalostí o reprodukčnom cykle živočíšnych škodcov,“ vysvetlila regionálna hygienička Katarína Tináková. 


Mestá a obce majú povinnosť vykonať deratizáciu na všetkých verejných priestranstvách a v objektoch, ktoré sú v ich správe. Rovnako tak by mala prebehnúť aj v objektoch školských zariadení, zdravotníckych zariadení, zariadení sociálnych služieb, bytových a polyfunkčných domoch a v suterénnych a pivničných priestoroch. Vynechané nesmú byť ani areály živočíšnej či potravinárskej výroby, potravinárske prevádzky, reštauračné zariadenia, sklady potravín alebo ďalších komodít a taktiež skládky komunálneho odpadu.


Výzva sa teda týka nielen samospráv, ale aj podnikateľských subjektov, právnických osôb a dokonca i samotných občanov. Majitelia rodinných domov by mali venovať pozornosť svojim pivniciam a ďalším priestorom náchylným na výskyt týchto škodcov. To isté platí aj pre obyvateľov bytových domov, najmä ak sa nachádzajú blízko podnikov či obchodov, kde je väčší pohyb a uskladnenie potravín.

Obyvatelia môžu deratizáciu vykonať svojpomocne, a to použitím voľne dostupných biocídnych prípravkov, ktoré sú registrované a bezpečné na používanie. Je však nutné dodržať všetky opatrenia a postupy, aby bola deratizácia účinná a zároveň bezpečná.