FOTO: Obyvateľov Vrábeľ hnevá stav rieky Žitava. Je znečistená odpadkami a ohrozená bobrami


FOTO: Obyvateľov Vrábeľ hnevá stav rieky Žitava. Je znečistená odpadkami a ohrozená bobrami
Galéria: 5 fotiek
Foto: FB/region Vráble (Ľubomír Trubíni)

V online skupine obyvateľov Vrábeľ zverejnil jeden z členov aktuálne zábery rieky Žitava a jej okolia na území mesta. Nechcel však so svojimi spoluobčanmi len zdieľať radosť z krásnej prírody, ale poukázať na znečistenie, ktoré v tejto oblasti panuje. 

Na záberoch vidieť množstvo odpadu, ktorý pokrýva brehy a pláva v koryte, ktoré je navyše prehradené viacerými konármi a popadanými stromami. Môže ísť o výsledok búrlivého počasia spojeného so silným vetrom, ktoré sa oblasťou prehnalo pred niekoľkými týždňami, ale aj o činnosť bobrov, prípadne nutrií. 

Podľa viacerých komentujúcich je práve bobor zodpovedný za neutešený stav koryta a zachytávanie odpadkov do hrádzí, ktoré si stavia. „Je to škodná, robil tam doslova spúšť, dal dole niekoľkoročné stromy a zničil koryto rieky. Nikdy v minulosti tu bobor nebol, a ani ten potkan nutria,“ myslí si jeden diskutujúci.

Iní sa, naopak, bobra v komentároch zastávali. Koryto Žitavy je podľa nich v okolí Vrábeľ poškodené reguláciou. V oblasti preto podľa nich často vznikajú záplavy aj kvôli odlesňovanie pohorí Tribeč a Považský Inovec. „Treba sa od bobrov učiť ako zachytávať vodu a nie im nadávať,“ myslí si ďalší obyvateľ.