Rozpadávajúci sa most v Šali opravia do konca tohto roka, komplexná rekonštrukcia nezačne, kým nepostavia obchvat


Foto: Rozpadávajúci sa most v Šali opravia do konca tohto roka, komplexná rekonštrukcia nezačne, kým nepostavia obchvat Foto: Google maps

Mestský úrad v Šali vydal vyhlásenie ohľadom jediného mosta cez Váh v meste, ktorý je v havarijnom stave. Reaguje tým aj na otázky obyvateľov, kedy a či vôbec prebehne jeho oprava. Tú prisľúbil do konca roka minister dopravy Jozef Ráž v auguste pri príležitosti poklepania základného kameňa obchvatu, na ktorý Šaľa taktiež čaká. 

Ako uviedlo vedenie mesta, s otázkami sa minulý týždeň obrátili na hovorkyňu Slovenskej správy ciest Janu Lukáčovú. Potvrdila, že opravy majú prebehnúť ešte túto jeseň. Konkrétne pôjde o výmenu oceľových mostných odvodňovačov, výmenu asfaltového povrchu vozovky, prečistenie mostných záverov, výmenu poklopov kanalizačných šácht a doplnenie chýbajúcich skrutiek na oceľových zvodidlách. 

Po mimoriadne daždivej a veternej perióde pred niekoľkými týždňami Slovenská správa ciest vykonala obhliadky ciest ďalších objektov (napríklad mostov) a nezistila poškodenia. To platí aj moste v Šali,“ informovala ďalej  Lukáčová. Šaliansky most je však dlhodobo v zlom stave, pričom jeho zostatková životnosť bola v roku 2022 stanovená na 1,81 roka. Podľa Slovenskej správy ciest však ide o čisto teoretický údaj. 

Veľmi potrebná komplexná rekonštrukcia však most tak skoro nečaká. Vyžadovala by si totiž jeho dlhodobú uzáveru, čo bude umožnené až po zabezpečení alternatívnej cesty pripravovaným obchvatom. Spomínané úpravy plánované na tento rok cestári predbežne vyčíslili na 512 400 eur s DPH, minister však pri poklepávaní základného múru obchvatu hovoril o sume približne 150-tisíc eur.