Sršeň ázijský je už na Slovensku: Prvý prípad zaznamenali v Palárikove a teraz hľadajú hniezdo


Foto: Sršeň ázijský je už na Slovensku: Prvý prípad zaznamenali v Palárikove a teraz hľadajú hniezdo Foto: ŠOP SR: Jozef Lengyell

Na Slovensku bol potvrdený prvý prípad výskytu invázneho sršňa ázijského. Informovala o tom Štátna ochrana prírody SR. Nebezpečný hmyz bol nahlásený dňa 28. septembra 2024 v meste Palárikovo (okres Nové Zámky) cez mobilnú aplikáciu prepojenú na Systém rýchleho varovania. Štátni ochranári následne preverili podnet a potvrdili, že ide o spomínaný druh sršňa. Súbežne s nimi to potvrdili aj pracovníci Centra biológie a biodiverzity SAV. 

„Počas aktuálne prebiehajúcej terénnej obhliadky v spolupráci so Strednou odbornou školou Pod Bánošom v Banskej Bystrici sa spozorovali aj ďalšie jedince predmetného druhu a prebieha dohľadávanie jeho hniezda, ktoré bude následne odstránené v súlade s Plánom eradikácie invázneho druhu vzbudzujúceho obavy Európskej únie,“ informovali ochranári. 

Podľa ich slov sa sršne ázijské pravdepodobne dostali na Slovensko prirodzenou cestou z územia Maďarska, keďže tu bol ich výskyt potvrdený už predtým, a to len zhruba 80 kilometrov od Palárikova. 

„Aktuálne prebieha komunikácia s odborníkmi zo SAV, hasičským zborom, deratizérmi a špecialistami zo zahraničia. O ďalšom vývoji výskytu tohto invázneho druhu budeme informovať,“ prisľúbila Štátna ochrana prírody SR. Tá už v danej oblasti realizovala aj viacero osvetovo-vzdelávacích aktivít s miestnymi včelármi. 


Sršeň ázijský totiž vzbudzuje obavy Európskej únie a ovocinárov najmä z dôvodu vysokej hrozby pre pôvodné druhy opeľovačov, vrátane včelstiev, pretože až 80 percent jeho potravy tvoria včely a ďalšie druhy hmyzu. Hrozbou je i pre ľudí, hlavne tých, ktorí sú alergickí na bodavý hmyz. Škody spôsobuje aj na úrode ovocných drevín a vo viniciach.

Sršňa ázijského spoznáte tak, že je o niečo menší ako európsky. Má výrazne žlté konce nôh a sfarbenie na hlave a hrudi je prevažne čierne so širokým oranžovým pásom na brušku. Ak niekde sršňa ázijského zbadáte, jeho výskyt je nutné ohlásiť na Štátnu ochranu prírody SR cez Systém rýchleho varovania, ktorý je dostupný na tejto adrese.