Moderný dizajn, ale...do nových autobusových prístreškov prší, Nitrania v nich stoja s dáždnikmi


Do autobusových prístreškov v Nitre prší, cestujúci neochránia pred počasím

Foto: Moderný dizajn, ale...do nových autobusových prístreškov prší, Nitrania v nich stoja s dáždnikmi Foto: nitra.sk, Facebook/

V uplynulom roku začala spoločnosť EuroAWK na základe zmluvy s mestom Nitra s výmenou starých autobusových prístreškov za nové. Po etapách malo pribudnúť 86 prístreškov s LED stropným osvetlením, informačnou tabuľou, značením zastávky, strechou z celomliečneho skla a s moderným dizajnom.  Ako ale ukázal čas, nové zastávky nie sú úplne funkčné.

Na fakt, že v zastávke sa človek neschová ani pred vetrom, ani pred dažďom a ani počas leta pred slnkom, upozornilo už niekoľko obyvateľov. „Absolútne nevhodné do nečasu a v podstatu ani času. Podľa mňa ten, kto ich vymyslel, vôbec nemal skúsenosť ako cestujúci, čakajúci na zastávke za každého počasia. Len sa vyhodili peniaze do luftu, aj keď to teda firma Euroawk urobila na svoje náklady. Za mňa top zastávka pri OD Prior. Keď bola tá petelica minule, tak parádne splnila účel,“ myslí si Linda.

„Najhlúpejšie zastávky na Slovensku, akurát tak vrabec tam nezmokne,“ hovorí Ľuboš. Jeden takýto prístrešok pribudol aj na Mikovíniho ulici, kde počas jesenných dní sprevádzaných dažďom pociťujú cestujúci nefunkčnosť takmer každý deň. „Teraz som stála na zastávke na Mikovíniho a musela som mať rozprestretý dáždnik, lebo tam pršalo a celá lavička bola mokrá,“ hovorí jedna z cestujúcich. 

Podľa viacerých názorov boli dokonca staré prístrešky lepšie a ich výmena nebola nutná. „Zlaté dobré staré plechové zastávky.” Niektorí Nitrania však našli spôsob, ako zastávku využiť aj keď prší. „Dáte si pršiplášť, sáčok pod zadok, gumáky a je,“ hovorí Mima. 


Spoločnosť EuroAWK dizajn prístreškov konzultovala s mestom pred tým, ako došlo k výmene. Na výber bolo pár možností zohľadňujúce určité kvalitatívne aj cenové parametre. Z ponuky mesto vybralo možnosť, ktorá čo najlepšie využíva funkčné prvky. 

Podľa slov vedúcej odboru komunikácie mesta Nitra, Lenky Marekovej, mesto eviduje podnety a pripomienky od obyvateľov k novým prístreškov. Postupne ich vyhodnocujú a tými relevantnými sa zaoberajú. „Napríklad obyvatelia upozorňovali na strešné sklo, cez ktoré príliš pražilo slnko, čo sme zohľadnili v ďalšej etape osádzania prístreškov. Toto sklo už malo doplnenú fóliu,“ dodáva Mareková.

S otázkami sme oslovili aj spoločnosť EuroAWK, článok budeme o ich odpoeď aktualizovať.