Každú sezónu sa v lese stratí niekoľko hubárov. Tu sú tipy, ako sa nestratiť a bezpečne sa vrátiť domov


Foto: Každú sezónu sa v lese stratí niekoľko hubárov. Tu sú tipy, ako sa nestratiť a bezpečne sa vrátiť domov Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com, Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj

Hubárska sezóna sa v plnom prúde rozbieha a pre mnoho nadšencov sa zbieranie húb stáva obľúbenou aktivitou. Avšak každý rok sa na Slovensku stratí niekoľko hubárov. Naposledy sa tak udialo pred pár dňami v Banskobystrickom kraji, pričom niektoré prípady majú aj tragický koniec. Dobrovoľnícke občianske združenie Záchranný systém Slovensko preto prináša niekoľko praktických rád, ako sa nestratiť v lese a vrátiť sa domov v bezpečí.


  • Informujte blízkych o svojich plánoch

Vždy je dobré informovať niekoho z rodiny alebo známych o tom, kam sa chystáte a kedy plánujete návrat. Pri hubárčení v nových alebo neznámych lokalitách je jednoduché stratiť orientáciu, pretože rozľahlé lesy môžu vyzerať veľmi podobne. Tieto informácie sú cenné pri prípadnom pátraní.


  • Vybavenie je základ

Nabitý mobilný telefón alebo hodinky s GPS môžu zásadne skrátiť čas hľadania, ak by ste sa stratili. Signál v lesoch však nemusí byť vždy dostupný, preto sa oplatí stiahnuť si offline mapy, ktoré vám pomôžu nájsť cestu späť. Pre starších hubárov, ktorí môžu byť viac ohrození stratou orientácie, je vhodné mať so sebou zariadenia, ktoré dokážu zobraziť presnú polohu aj bez prístupu k mobilným dátam.

  • Fyzická príprava a zdravotný stav

Zdravotný stav je dôležitý faktor, ktorý by ste mali zohľadniť pred vyrazením do lesa. Ak sa necítite dobre, máte zdravotné problémy alebo potrebujete pravidelne užívať lieky, zvážte, či je bezpečné ísť do lesa na vlastnú päsť. Ideálne je ísť vo dvojici, pretože prítomnosť ďalšieho človeka znižuje riziko v prípade núdze. Vždy majte pri sebe dostatok vody a jedla, aby ste zvládli dlhšie čakanie v prípade, že sa stratíte.

„Ak si uvedomíte, že neviete nájsť cestu späť, odporúča sa zostať na jednom mieste. Takto budete ľahšie lokalizovateľní záchranármi,“ dodali zo Záchranného systému Slovensko.