Nekupujte, adpotujte! V breznianskom Tuláčikovi čaká na svoju rodinu vyše 200 psíkov (FOTO)


Foto: Nekupujte, adpotujte! V breznianskom Tuláčikovi čaká na svoju rodinu vyše 200 psíkov (FOTO)
Galéria: 33 fotiek

Pes je verným priateľom, ale aj obrovským záväzkom. Či už ste sa rozhodli zadovážiť si štvornohého priateľa len prednedávnom, alebo o ňom snívate roky, neunáhlite sa. Správne zvolené plemeno či povaha vám môžu ušetriť veľa komplikácií. Naučte sa vyhýbať najčastejším chybám nových majiteľov a zistite, či práve na vás nečaká oddaná duša v jednom z útulkov.

Pri výbere je potrebné hľadieť na váš životný štýl a potreby, ktoré by mali byť v súlade s povahou a špecifickými vlastnosťami psa. „Ak ste aktívni a radi trávite čas vonku, môžu byť pre vás ideálne energické plemená, napríklad retriever alebo border kólia. Naopak, ak uprednostňujete pokojnejší životný štýl a odpočinok doma, zvážte menšie plemená s nižšou aktivitou, ako je buldog alebo mopslík,“ radí psia trénerka Jana Bučilová.

Asi nikoho neprekvapí, že najžiadanejšími sú práve šteniatka. Pre starších ľudí sa však obvykle odporúča kúpa už dospelého psa. Potrebujú menej výcviku, sú predvídateľnejšie a majú menej energie ako roztopašné šteniatko. Preto sú skvelou voľbou pre seniorov, ktorí hľadajú spoločníka bez ďalšej práce spojenej s výchovou mladého psa.

Rozhodnutie o novom psom parťákovi by malo zahŕňať aj odpoveď na otázku, či zvládnete starostlivosť o väčšie alebo menšie plemeno, a či máte okolo seba ľudí, ktorí vám v prípade potreby pomôžu so starostlivosťou. Kľúčovým faktorom je aj váš životný štýl. Ak žijete v meste bez jednoduchého prístupu do prírody, plemená s vysokými nárokmi na pohyb nemusia byť tou najlepšou voľbou.

Galéria: 33 fotiek

Rozhodnite sa zodpovedne

Či už hľadáte fľakatého, hravého, malého alebo veľkého psa, zvážiť by ste mali návštevu útulku. Adopciou získate mnohé radostné chvíle s novým členom rodiny, ale zároveň dávate zvieraťu šancu na nový začiatok. Len v útulku Tuláčik v Brezne čaká na starostlivé ruky vyše 200 psov. Kým niektoré z nich v útulku strávia len pár týždňov, iné v ňom zotrvajú roky. Mnohokrát pritom ide len o dôsledok predsudkov, povier či zastaralých názorov.

„Mali sme tu jedného psíka, klasický 20-kilový čierny kríženec. Bol perfektný, dobrá povaha, poslúchal na slovo, no nakoniec bol u nás v útulku skoro tri roky. Nedávno, asi len mesiac dozadu, si ho jedna rodinka adoptovala,“ hovorí k predsudkom spájajúcich sa s čiernymi zvieratami pracovníčka útulku Alena Giertlová.

Podľa trénerky Bučilovej sú prežitkami aj názory, že malý pes znamená menej náročnú starostlivosť, či to, že do bytu patrí skôr malý pes. „Veľký pes môže byť v byte šťastný – stačí, aby sa mu majiteľ venoval a poskytol mu dostatok pohybu a pozornosti. Naopak, pes s veľkou záhradou, ale bez dostatočného kontaktu a starostlivosti, sa môže cítiť opustene. Nezáleží na veľkosti psa, ale na tom, koľko lásky a starostlivosti mu venujete,” vysvetľuje.

Na každom kroku záleží

Plemeno už máte vybrané a riešite, odkiaľ si psíka zobrať? Vyhnite sa rýchlej a na oko jednoduchej kúpe z internetových bazárov alebo množiarní, kde často ide len o zisk na úkor zdravia zvieraťa. Prioritou by mali byť práve chovné stanice alebo adopcia z útulku, kde je zaručená lepšia starostlivosť a zodpovedný prístup k zvieratám. S ním pracovníci útulku nekončia ani pri prvom náznaku záujmu o adopciu.

Galéria: 33 fotiek

„Adopcii predchádza e-mailová komunikácia, v ktorej nám ľudia zhrnú informácie o prostredí, do ktorého psík pôjde. My našich psíkov poznáme, vieme, čím si prešli. Preto sa snažíme sa o obojstrannú spokojnosť. Chceme, aby to klaplo,“ objasňuje Alena Giertlová.

O tom, že psa chcú odovzdať do rodiny, kde bude šťastný a ľúbený, hovorí aj jej kolegyňa Laura Kvietková: „Ešte pred adopciou sa naňho môžete prísť pozrieť, vyvenčiť ho, spoznať, ako reaguje na iné prostredie či na iné psy. My vám povieme všetko, čo o ňom vieme, aj to, aké máme skúsenosti. Snažíme sa riešiť adopcie, ktoré budú pre nich dobré. Pre psa je stresujúce, ak si zvykne na nový priestor, a potom by mal byť z neho vytrhnutý. Nechápal by, prečo sa musí vrátiť späť.“

Adopcia psa z útulku prináša veľa výhod, nielen pre zviera, ale aj pre majiteľa. Okrem nekonečnej vďačnosti, ktorú adoptovaný pes prejavuje, majú kríženci často pevnejšie zdravie a dožívajú sa vyššieho veku. Netreba však zabúdať na to, že noví majitelia psov musia často investovať čas do prípravy a výcviku, aby pomohli svojmu domácemu miláčikovi získať pozitívne návyky.

Svetový deň zvierat

Podpora adopcií a útulkov je stále viac v popredí záujmu, a to nielen medzi odborníkmi. Významnú rolu hrá 4. október, ktorý je Svetovým dňom zvierat. Bol zavedený v roku 1925 a je inšpirovaný svätým Františkom z Assisi, patrónom zvierat. Odvtedy sa rozrástol na celosvetovú oslavu, ktorá vyzýva k zlepšeniu životných podmienok zvierat.

„Naši spolupracovníci sa aktívne podieľajú na podpore útulkov a pri príležitosti Svetového dňa zvierat tento rok organizujeme po celej strednej Európe akcie na podporu útulkov,” hovorí Roland Marton, senior portfólio manažér značky Pedigree Mars pre strednú Európu. „Dlhodobo podporujeme útulky pre zvieratá a riešime problematiku zvierat bez domova, čo je v súlade s naším cieľom vytvoriť lepší svet pre zvieratá,“ dodáva.

Galéria: 33 fotiek

Na Slovensku 20 spolupracovníkov zo spoločnosti Mars tento rok pomohlo práve útulku Tuláčik v Brezne, ktorý už 15 rokov zachraňuje opustené psíky. Spolu sa im podarilo za jedno dopoludnie vyvenčiť všetkých psov, čo sa stalo prvýkrát v histórii útulku.

„Venčenie psíkov je pre nás najväčšou pomocou vzhľadom na veľký počet zvierat u nás. Tým, že chceme, aby sa každý počas dňa dostal z útulku von, sme za takúto pomoc najvďačnejší, za spestrenie ich dňa a socializáciu s inými ľuďmi, pomaznanie, vyčesanie,“ hovorí zakladateľka útulku Janka Kokavcová. Okrem toho priniesli dobrovoľníci zo spoločnosti Mars takmer 1,5 tony krmiva Pedigree a darovací poukaz na 5-tisíc eur, ktoré pomôžu Tuláčikovi zlepšiť prostredie pre svojich zverencov.

K spolupracovníkom spoločnosti Mars sa počas Svetového dňa zvierat pridal aj herec Juraj Bača, ktorého láska k psom sprevádza už od detstva. „Pôvodne som mal jedného psíka, ktoré som zdedil po tete. Osemnásť rokov bol súčasťou môjho života. Preto som potom dlho nechcel žiadneho iného, nakoniec ma však obsadili do seriálu Komisár Rex,“ opisuje Juraj Bača moment, ktorý pre neho predznačoval zlom nielen v hereckej kariére.

Dnes má Juraj doma štyroch psov, pričom každého k nemu priviedol iný príbeh. Jedného našiel na čerpacej stanici v Bosne a Hercegovine počas cesty na dovolenku, druhého pri odchode z odohratého koncertu, ďalšieho zdedil a s posledným prírastkom, šteniatkom maltézskeho psíka Winnie, si k sebe našli cestu práve cez Tuláčika v Brezne.

Galéria: 33 fotiek

„Vo februári som tu moderoval ples. Keď som už o druhej ráno zaspával, vyskočil na mňa fotka psíka z útulku k adopcii. Rozospatý som im ešte napísal: ,Dobrý, je psík ešte k dispozícii?’. Keď sa mi s nadšením na druhý deň ráno ozvali, že by sa z adopcie veľmi tešili, musel som sa najprv rozpamätať. Boli sme však len kúsok od nich, takže sme sa na Winnie išli pozrieť, no a napokon sme s ňou aj odišli,“ spomína s úsmevom Juraj.

Pomoc má mnohé podoby

Útulky sú plné psíkov, ktoré čakajú na svoj druhý domov. Ak si však psíka domov zobrať nemôžete, ale chcete pomôcť, obrovskou pomocou je pre mnohé práve venčenie. V útulku Tuláčik sú tiež vďační za každú materiálnu pomoc, najmä deky a plachty, ktoré zahrejú šteniatka či choré psíky, a neoceniteľnou je aj finančná podpora. Práve vďaka nej môžu pokryť veterinárne ošetrenia, čipovania či očkovania.





Zdroj: Inzercia/PR článok