Novozámčan Jakub Linet pred derby s Nitrou: Majú vyspelý korčuliarsky tím, ale body ostanú doma


Foto: Novozámčan Jakub Linet pred derby s Nitrou: Majú vyspelý korčuliarsky tím, ale body ostanú doma Foto: Facebook/ HC Nové Zámky

Je to derby, ktoré neustále ponúka atraktívny hokej a rozdúchava vášne na tribúnach. Hokejové zápolenia medzi HC Mikron Nové Zámky a majstrovskou Nitrou sú už také. Nechýba im často nič a dokážu strhnúť početnú masu fanúšikov. O nič ukrátení by sme nemali byť ani dnes, v piatok 4. októbra 2024, keď sa tieto mužstvá stretnú tvárou tvár na ľade v Nových Zámkoch s úvodným buly o 18:00 h.

Domáci hráči trénera Erika Čaládiho zažívajú zatiaľ pomerne vydarenú sezónu ah keď ich straší nepomer výsledkovej úspešnosti. Kým totižto pred vlastným obecenstvom zdolali v 2. kole HKM Zvolen a v 4. kole Liptovský Mikuláš, na hosťujúcich klziskách im to nejde. V prvom kole tohto ročníka Tipos extraligy pritom zdatne vzdorovali v Bratislave Slovanu, ale aj naposledy v 5. kole pod Urpínom viedli a mali našliapnuté k bodom. Lenže v Banskej Bystrici napokon prehrali 2:6 a v tabuľke súťaže tak sú na priebežnom 9. mieste s bilanciou 2 víťazstvá, 3 prehry so skóre 11:16 a 6 získanými bodmi.

Dnes sa predstavia proti majstrovskej Nitre, ktorá má taktiež výborný štart do súťaže. Zverenci trénera Andreja Kmeča doposiaľ mierne zaváhali iba raz, keď prehrali v Poprade 4:6. No inak len víťazia. Naposledy minulú nedeľu vyhrali Corgoni v Liptovskom Mikuláši 5:4 po predĺžení, keď to už vyzeralo na stratený zápas. V čase 32:11 dal gól na 3:1 Lipták Avtcin a síce Nitrania vyrovnali na 3:3, predsa prišiel aj 4. domáci úder do Kašíkovej bránky z hokejky Chmielewského. 75 sekúnd pred koncom však opätovne vyrovnal hviezdny Ritchie a zápas putoval do predĺženia. V ňom už po 27 sekundách po asistencii Cottona rozhodol o extra bode pre majstra kanonier Buček. Nitrania tak sú na priebežnom 2. mieste extraligovej tabuľky so skóre 21:14 a 11 získanými bodmi. Na vedúcu Spišskú Novú Ves strácajú bod.

Mediak. sk sa pri príležitosti dnešného hokejového derby krátko porozprával s 34- ročným útočníkom Nových Zámkov Jakubom Linetom. V rozhovore okrem iného vyslovil túžbu, aby sa zápas odohral pred čo najväčšou návštevou na tribúnach. Veríme, že to tak aj bude.


Jakub, spolu s mužstvom máte za sebou prvých 5 kôl Tipos extraligy. Uvedomujeme si, že na prílišné hodnotenie je priskoro, ale predsa, čo vám ukázali a ako si videl hlavne posledné dva zápasy? Platí, že doma vyhrávate, no na ľade súperov vám to veľmi nejde.

„Myslím si a som presvedčený, že prvých 5 kôl sme odohrali celkom dobre. Získali sme dve víťazstvá nad Liptovským Mikulášom a Zvolenom. Blízko k zisku bodov sme boli aj v prvom kole na Slovane, kde nás držal v hre americký brankár Jason Grande. Dovolím si tvrdiť, že minimálne na bod sme tam siahali. Celkovo si myslím, že sme podali dobré a kolektívne výkony, ale stále je ešte na čom pracovať.“


Posledné dva zápasy ste hrali opäť premenlivo - po spomínanom víťazstve na domácom ľade proti Liptovskému Mikulášu prišla prehra v Banskej Bystrici. Ktoré aspekty vám chýbali v hre, že ste pod Urpínom napokon ťahali za kratší koniec?

„S Liptovským Mikulášom sme všetci vedeli, že to bude veľmi dôležitý zápas a hlavne doma, kde chceme, aj kvôli fanúšikom, ktorí nás ženú vpred vyhrávať čo najviac. Myslím si, že sme hrali obetavo hlavne v závere zápasu, keď sme viedli 3:2 a nakoniec nám to prinieslo tri body. V Banskej Bystrici sa nevyhráva ľahko. Išli sme tam s cieľom pokúsiť sa nejaké body priniesť. Do polovice zápasu sme viedli, ale domáci Barani behom pár minút vývoj skóre otočili a gólovo nám odskočili na 4:1. Potom sa im už hralo ľahšie a úprimne tvrdím, že vyhrali zaslúžene.“



Mužstvo od novej sezóny opätovne vedie z postu hlavného trénera Erik Čaládi. Ako sa vám pod ním pracuje, na čom máte herný postavený herný koncept, čo vás na ľade zdobí?

„Mne osobne sa hrá pod trénerom Erikom Čaládim veľmi dobre. Či už je to tréningový proces, alebo prípravy na zápasy, myslím si, že je to všetko na výbornej úrovni. Nás zdobí a aj bude zdobiť najmä kolektívna hra a ochota zabojovať jeden za druhého a za klub, aby sme mohli byť po každom zápase my aj fanúšikovia hrdí.“


Prejdime na horúcu tému - v piatok vás vo veľkom derby čaká duel s HK Nitra. Aké sú očakavania vás a očakávania verejnosti? Čo na margo tohto súboja možno z vašej strany povedať?

„Nuž, Nitra je úradujúci majster. To hovorí za všetko. Všetci vieme, že je to veľmi kvalitný a korčuliarsky vyspelý súper, ale každý zápas začína od stavu 0:0 a ako sa hovorí, derby nikdy nemá favorita. My sa budeme snažiť podať čo najlepší možný výkon a veríme, že body ostanú tentoraz pred zaplneným publikom doma.“


Na záver sa opýtame, ako na teba zapôsobilo prvých 5 kôl Tipos extraligy. Ktorý tím ťa možno prekvapil, prípadne sklamal? Fanúšikov by zaiste zaujímali sezónne ciele klubu, teda aké sú?

„Stále je ešte len začiatok súťaže a bodové rozdiely sú minimálne, takže ťažko ešte hodnotiť. To ukáže až čas a ďalšie kolá, ako sú jednotlivé timy na tom. My pôjdeme hlavne od zápasu k zápasu zodpovedne a pokúsime sa získať čo najviac bodov a dostať sa do vyraďovacieho play- off. To je náš primárny klubový cieľ.“

Zápas 6. kola Tipos extraligy HC Mikron Nové Zámky - HK Nitra sa odohrá v piatok 4. 10. 2024 od 18:00 h.