V Šahách chcú kvôli financovaniu zlúčiť školy. Petíciu proti spojeniu gymnázií a základných škôl podpísali tisíce ľudí


Foto: V Šahách chcú kvôli financovaniu zlúčiť školy. Petíciu proti spojeniu gymnázií a základných škôl podpísali tisíce ľudí Foto: pixabay.com

Mesto Šahy v Levickom okrese plánuje zlúčenie miestnych stredných a základných škôl. Dôvodom je nízky počet žiakov a s tým spojené vysoké výdavky na žiaka. Niektorí rodičia majú obavy najmä zo zamýšľaného spájania gymnázií a základných škôl. Ako informujú Správy RTVS, petíciu proti tomuto zámeru podpísalo už 4-tisíc ľudí.

V Šahách fungujú v súčasnej dobe dve gymnázia, jedno s vyučovacím jazykom slovenským, druhé s maďarským, pričom spolu obe sídlia v jednej budove. Vedenie mesta na čele s primátorom Pálom Zacharom po diskusiach s riaditeľmi jednotlivých inštitúcií navrhli takzvaný vertikálny model spájania. Tým by sa spojila základná škola s maďarským vyučovacím jazykom a maďarské gymnázium do jedného celku a dve slovenské základné školy so slovenským gymnáziom. Žiaci týchto základných škôl by tak sídlili v spoločnej budove s gymnazistami. 

Nitriansky samosprávny kraj však až v auguste tohto roka informoval o pláne zlúčiť obe gymnázia so Strednou odbornou školou techniky a služieb, čím by vznikla spojená stredná škola. S týmto riešením malo problém vedenie mesta, ako aj samotných škôl. Boja sa, že spojením s odbornou školou zanikla prestíž gymnaziálneho vzdelania v Šahách. Primátor argumentuje aj tým, že s počtom žiakov 178 môže stredná odborná škola existovať aj samostatne. 


Proti zámeru zlúčenia základných škôl a gymnázií sú však mnohí rodičia. „Spoločné fungovanie už takmer dospelých študentov s malými šesťročnými deťmi v jednej budove, kde budú zdieľať spoločnú jedáleň, telocvičňu a toalety, je nepredstaviteľné,“ povedala pre RTVS jedna zo znepkojených matiek. Ďalší sa boja poklesu kvality výučby. 


Primátor namieta, že spojené školy existujú na slovenských školách v rôznych podobách už 20 rokov a deťom nehrozí žiadna ujma. „Teraz sa pracuje so siedmimi rôznymi alternatívami, takže akonáhle budú tie jednotlivé alternatívy hotové, vtedy sa môže začať tá debata,“ dodal Zachar.