Šaľa 2050? Grafici v reakcii na katastrofálny stav mosta vytvorili víziu jeho novej podoby a miestnym posielajú odkaz


Foto: Šaľa 2050? Grafici v reakcii na katastrofálny stav mosta vytvorili víziu jeho novej podoby a miestnym posielajú odkaz
Galéria: 8 fotiek
Foto: novy-most.sk

Jediný most cez rieku Váh v Šali, ktorý spája mesto s mestskou časťou Veča, je už dlhodobo v značne nevyhovujúcom stave. Slovenská správa ciest v uplynulých dňoch potvrdila plánovanú opravu, ktorá má prebehnúť ešte do konca tohto roka. Pôjde v nej hlavne o núdzovú výmenu asfaltového povrchu a niektorých technických prvkov.

Most postavený v roku 1976 je však, podľa všetkého, na konci svojej celkovej životnosti. Na jeho úplnú výmenu, respektíve komplexnú rekonštrukciu si ľudia počkajú minimálne do dokončenia obchvatu Šale. Dlhé čakanie na nový most v Šali sa tím slovenských 3D grafikov z brnenského štúdia FlyingArchitecture rozhodol skrátiť si po svojom. V reakcii na katastrofálny stav mostu vo voľnom čase vytvorili návrh možnej budúcej podoby mosta a dostavby pre priľahlé mólo. 

Jednoducho sme si predstavili, akoby sa na mieste súčasného mosta postavil most úplne nový, bez ohľadu na stávajúcu konštrukciu,“ vysvetľujú grafici. V návrhu sa pohrali aj s priestorom súčasného móla na Veči, ktoré chátra nevyužívaním. Navrhujú tu zriadiť reštauráciu a spoločenský priestor pre stretávanie sa obyvateľov mesta Šaľa.


Projektu nechýbajú konkrétne technické parametre. „Oceľový oblúk spájajúci brehy má rozpätie 135 metrov, mostovka z predpätého betónu s dvomi garden pockets visí na oceľových závesoch,“ píše sa v projekte, ktorému nechýbajú záhradky priamo na moste na spríjemnenie prostredia, kde si ľudia môžu posedieť s výhľadom na Váh. 

Grafici chcú poukázať aj na nezáujem politikov

Ako grafici vo svojej vízii zdôrazňujú, sú si vedomí toho, čo všetko by takýto megalomanský projekt obnášal v praxi, a že by bolo finančne, technicky a organizačne nesmierne zložitý. „Spravidla projekty, ktorých príprava a realizácia trvá dlhšie ako jedno volebné obdobie sú odsúvané a nie je im pripisovaná priorita,“ poznámenávajú ďalej.

Práve v tejto súvislosti pripojili na záver projektu ľuďom zo Šale, ale aj z iných regiónov so zanedbanou infraštruktúrou, celkom šťavnatý odkaz: „Šaľania, ale aj obyvatelia iných miest: voľte si predstaviteľov, ktorí sú kvalifikovaní a racionálni, nedajte sa zlákať na vidinu toho, že jedine oni sú vašou spásou, neuverte tým, ktorí s dopravou majú spoločnú iba opileckú nehodu a zrazený semafor, nesadnite na lep sladkým rečiam o sociálnych istotách, z ktorých sa vykľuje len ich znásobená doživotná renta. Neverte sedliakom a nevzdelancom v parlamente s vyskou školou života v poľovníckych sakách popierajúcim základné pravidlá fyziky známe po stáročia, či hlupákom opakujúcim hoaxy bez ohľadu na ich zdraviu škodlivé následky,“ odkazujú grafici. 

Celý projekt aj kompletné vyjadrenie grafikov nájdete na stránke novy-most.sk. Vizualizáciu možnej budúcej podoby mosta cez Váh v Šali si môžete pozrieť aj v priloženej fotogalérii.