Na Európu sa rúti hurikán Kirk. Ovplyvní aj počasie v okolí Nitry?


Hurikán Kirk mieri do Európy

Foto: Na Európu sa rúti hurikán Kirk. Ovplyvní aj počasie v okolí Nitry? Foto: freepik.com/vecstock

V Atlantickom oceáne vzniklo počas posledných týždňov niekoľko mimoriadne silných tropických búrok, ktoré spôsobili problémy najmä na americkom kontinente. Hurikán Kirk si to však namieril do Európy, pričom v stredu ráno už výrazne ovplyvňoval západné pobrežie. Zasiahne aj naše územie? 

Ako vysvetľuje portál imeteo.sk, po postupe do chladnejších oblastí hurikán postupne sa mení na post-tropický cyklón. Stále však môže spôsobiť problémy. Na západe Európy hrozí silný vietor, v exponovaných oblastiach hrozia nárazy vetra o sile až 150 kilometrov za hodinu. Zvyšky ex-hurikánu by mali doraziť na územie Nemecka v stredu v noci a prinesú búrky a vietor, očakávaný úhrn zrážok je približne 50 milimetrov. 

Tieto zvyšky ďalej postúpia na územie Česka a Slovenska, kde sa prejavia silným vetrom, a to najmä vo štvrtok a piatok. Vietor tu nebude tak silný ako na západe Európy, ale stále sa neodporúča ho podceňovať, predovšetkým v horách a na nížinách západného Slovenska.

Poryvy vetra môžu dosahovať rýchlosť okolo 70 kilometrov za hodinu, na horách až okolo 130 kilometrov za hodinu. Vo štvrtok si tak rozhodne turistiku v horách neplánujte,“  dodáva meteorologický portál.