FOTO: Nitrania spomínajú na zasnežené ulice. Môžeme sa na ne tešiť aj túto zimu?


Aká bude zima 2024/2025?

FOTO: Nitrania spomínajú na zasnežené ulice. Môžeme sa na ne tešiť aj túto zimu?

Obyvatelia si v online diskusii zaspomínali na Nitru spred niekoľkých desiatok rokov. Inšpirovala ich k tomu fotografia Hlavnej ulice v centre Nitry úplne pokrytej snehom. Nie je pri nej uvedený dátum, no je pravdepodobné, že pochádza ešte z medzivojnového obdobia. 

Najmä tým skôr narodeným Nitranom záber pripomenul staré časy, kedy mesto ešte zvyklo byť každoročne pokryté bielou pokrývkou, čo v posledných rokoch už naozaj nebýva bežné. Viacerí spomínajú, ako sa v detstve sánkovali či lyžovali z Pyramídy na Zobore až do centra. 



Pri nostalgických záberoch sa tiež mnohí zamysleli, či sa aj tento rok, či vlastne ešte hocikedy môžeme v Nitre tešiť na tak bohatú snehovú nádielku. Zimy sú totiž z roka na rok teplejšie, a najmä na juhu Slovenska sa už častejšie nesú v znamení dažďa. Sneženie sa objavuje výnimočne, a keď, tak dlho nevydrží.

Jednu z prvých prognóz počasia pre zimu 2024/2025 na našom území priniesol portál imeteo.sk. Informoval, že Európske centrum pre strednodobé predpovede počasia prorokuje aj tento rok nezvyčajne teplú zimu. Na väčšine európskeho kontinentu sa cez zimu očakáva podpriemerný úhrn snehových zrážok. Výnimkou je len Škandinávia. 

Podnebie v nasledujúcich mesiacoch globálne ovplyvní udalosť La Niña a od druhej polovice zimy by mal hrať väčšiu úlohu aj polárny vír, ktorý zatiaľ vykazuje znaky toho, že je nezvyčajne slabý. To môže pre Európu, paradoxne, signalizovať studenú zimu. Slabý polárny vír však najvýraznejšie ovplyvní západné pobrežie kontinentu, pričom v našej oblasti bude počasie ovplyvňovať aj veľa ďalších faktorov. 


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu