FOTO: Zamestnanci obecného úradu v Ivanke pri Nitre sa hrabali v komunálnom odpade. Zistenia ich šokovali aj nahnevali


V Ivanke pri Nitre analyzovali komunálny odpad, patrilo doň len 5%

FOTO: Zamestnanci obecného úradu v Ivanke pri Nitre sa hrabali v komunálnom odpade. Zistenia ich šokovali aj nahnevali
Galéria: 20 fotiek
Foto: Facebook/Ivanka pri Nitre

Vedenie Ivanky pri Nitre sa rozhodlo posvietiť si na zloženie komunálneho odpadu odovzdávaného obyvateľmi obce. Motivovalo ich k tomu najmä závratné zvýšenie poplatkov za jeho odvoz, skládkovanie a likvidáciu plánované od začiatku budúceho roka. Keďže bude preto potrebné upraviť frekvenciu vývozu, obec chcela zistiť, čo všetko sa v komunálnom zbere vlastne nachádza. 

Smetiarske auto zozbieralo 2. októbra obsah približne dvadsiatich zberných nádob v obci o objeme 120 litrov a vysypalo ho na pripravené miesto. Zamestnanci obecného úradu si bez okolkov vyhrnuli rukávy a pustili sa do nevoňavej analýzy. Cieľom bolo zistiť, aká časť odpadu sa z neho ešte dá vyseparovať. Poplatky totiž platíme len za nevytriedený komunálny odpad

Zistenia nás prekvapili, šokovali, vydesili a nahnevali,“ skonštatovalo vedenie Ivanky pri Nitre. „Už po vysypaní a prvotnom zhodnotení sme nechápavo krútili hlavami, prečo má niekto potrebu do komunálu doslova ,narvať  množstvo plastových tašiek veľkých rozmerov.“ Len po vytriedení plastov, ktoré jednotlivé domácnosti hodili do komunálu, sa objem odpadkov vizuálne zmenšil približne o polovicu. To bol však iba začiatok. 


Ďalšia skupina medzitým triedila papierový odpad a ďalšie jednoducho separovateľné suroviny, ako je sklo, kov, drevo, elektroodpad či šatstvo, ktorých bolo v kope tiež viac než neúrekom. Pri pohľade na stále objemný zvyšok sa zamestnanci neubránili dojmu, že materiálna situácia obyvateľov asi nebude úplne najhoršia. Nerobí im totiž problém vyhadzovať veľké množstvo jedla

Okrem zopár kusov chleba, desiatok rožkov a iného pečiva sme našli neotvorené balenia múky, cestovín, čajov a iných potravín,“ vymenováva obecný úrad. Zamestnancov prekvapili aj kilá mäsa najrôznejších druhov: krkovička, šunky či klobásky. Nielen že ide o plytvanie, no všetky kuchynské zvyšky vrátane ovocia, zeleniny či použitých kuchynských utierok by mali byť odovzdávané do bioodpadu. Okrem jeho ekologického zhodnotenia je dôvodom aj to, že zmiešaný s ostatným odpadom spôsobuje na skládkach vznik škodlivého a nebezpečného metánu


Pohľady zamestnancov následne upútala obrovská kopa stavebného odpadu, ktorá musela naplniť aspoň dve smetné nádoby. „Po jeho zvážení tvoril až 60% celkového množstva ,komunálneho odpadu’,“ konštatuje obec. Likvidácia stavebného odpadu pritom podlieha osobitným pravidlám a vždy musí byť dovezený na zberný dvor. 

Z počiatočnej kopy ostali pred očami zamestnancov napokon len tie odpadky, ktoré do komunálu skutočne patria, ako sú plienky, vložky, kosti či zvieracie exkrementy, ale aj niekoľko ďalších vecí kontaminovaných netriedeným bioodpadom. Koľko ich bolo z celkového objemu zozbieraného v obci? „Neuveriteľných 5% z celého množstva privezeného odpadu!“ píše rozhorčene vedenie obce. Výsledky analýzy nájdete spracované v tabuľke v priloženej fotogalérii. 

Obecný úrad v Ivanke pri Nitre označil uvedené zistenia za prekvapivé, smutné, zarážajúce a nepochopiteľné. Dôrazne apelujú na obyvateľov, aby sa pri každej veci, ktorú sa chystajú vyhodiť, zamysleli, či ju nemožno zaradiť medzi jednu zo separovaných komodít. Čím viac odpadkov bude totiž bezdôvodne končiť v komunále, tým väčšie poplatky budú obyvatelia platiť. Tiež sa môže stať, že kvôli nezodpovednosti niektorých budú zvýšené poplatky platiť všetci.  

Čo teda vlastne do komunálu patrí?

Pomerne detailné pravidlá separácie niektorých obyvateľov mätú. Stručné zhrnutie ponúka portál separovanyzber.sk, ktorý vysvetľuje, že tu možno hádzať odpad, ktorý nie je ďalej vytriediteľný: obaly z farieb riediteľných vodou, maltou, obaly znečistené potravinami, znečistený textil, keramika, porcelán (taniere, hrnčeky a podobne), zrkadlá, autosklo, drôtené a lepené sklo, sklobetón, dymové sklo, kopírovací papier, faxový papier, celofán a voskovaný papier, vata, obaly zo sladkostí, zo sušienok (tyčinky, chipsy a podobne), kovové a plastové súčasti (napríklad struny z kalendárov), použité plienky a hygienické potreby, podlahové krytiny, guma, molitan, celofán, hadice z vysávačov, pokazené a poškodené kabelky, obuv, vodoinštalačný materiál, plastové pásky na viazanie, plastové rámy z okien, vonkajšie žalúzie a podobne. 

Ak sa to, čo sa práve chystáte vyhodiť, na uvedenom zozname nenachádza, s najväčšou pravdepodobnosťou to do komunálu nepatrí