Orbán zaviedol v Maďarsku transakčnú daň aj pre občanov. Zo Štúrova sa preto stáva slovenský Wall street


Zo Štúrova sa stáva Wall street. Môže za to Orbánova daň

Foto: Orbán zaviedol v Maďarsku transakčnú daň aj pre občanov. Zo Štúrova sa preto stáva slovenský Wall street Foto: Most MárieValérie spájajúci Štúrovo s maďarským Ostrihomom (Redakcia)

Transakčná daň, ktorá má byť súčasťou pripravovaného konsolidačného balíčka vlády, nie je v našej oblasti ojedinelá. V susednom Maďarsku ju vláda premiéra Orbána zaviedla okolo roku 2012, avšak v oveľa drastickejšej forme – platia ju aj bežní občania. Keď začali hľadať cesty, ako poplatky legálne obísť, viedlo to k tomu, že zo Štúrova sa začal stávať bankový raj. 

Hustú sieť bankových domov v Štúrove zmapovali v článku Aktuality.sk. „Keď sa prejdete po Hlavnej ulici v Štúrove, rad-radom tam sídlia banky, kasína alebo herne. Všetko najmä pre prísnejšie pravidlá v Maďarsku,“ povedala pre spravodaský portál zamestnankyňa miestnej banky. Naši južní susedia odovzdajú štátu 0,45 percenta z prevedenej sumy pri každej bankovej transakcii, pri výbere z bankomatu dvojnásobok. Tiež je tam ešte vyššie DPH. Založením účtu na Slovensku vedia mesačne ušetriť odhadom 70 až 200 eur.

Kasína a herne sú skutočne častým pohľadom v blízkosti každej slovensko-maďarskej hranice. Štúrovo je v špecifickej situácií aj preto, že od populáciou značne väčšieho Ostrihomu ho oddeľuje len rieka. Kým historické maďarské mesto je vyhľadávané pre svoju baziliku a hradný vrch plný pamiatok, Maďari prúdia do Štúrova po Moste Márie Valérie hlavne kvôli finančným službám. Ten je zároveň široko - ďaleko jeden z mála mostov cez Dunaj, ktorý tvorí hranicu medzi oboma krajinami.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu