Vo veku 95 rokov zomrel profesor Milan Ružička z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre


Profesor Milan Ružička z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre zomrel

Foto: Vo veku 95 rokov zomrel profesor Milan Ružička z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre s ľútosťou informovala o úmrtí Dr. h. c. prof. RNDr. Milana Ružičku, DrSc. Tento významný vedec, medzinárodne uznávaný odborník, pedagóg a, podľa slov jeho kolegov a priateľov, skvelý človek navždy odišiel 7. októbra 2024.

Bol výnimočný vo všetkých oblastiach, ktorým sa venoval – vo vede, výskume, vzdelávaní, bohatej publikačnej činnosti,“ opisuje univerzita úspechy zosnulého akademika. Medzi jeho zásluhami spomína aj spoluúčasť na tvorbe metodiky LANDEP – prvej medzinárodne uznávanej krajinnoekologickej metodiky.

Ružička bol tiež členom viacerých domácich a medzinárodných, odborných a vedeckých inštitúcií. Spoluzakladal a bol hlavným redaktorom časopisov a periodík venovaných životnému prostrediu. Okrem akademických titulov docenta a profesora mu bol v roku 2009 na Technickej univerzite vo Zvolene udelený titul Doctor honoris causa a neskôr v roku 2011 mu bol ako prvému na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre udelený čestný titul „profesor emeritus“. 

Okrem vedy mal aj veľký záujem o pedagogiku a s Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre spolupracoval pri tvorbe študijných programov ekológia a environmentalistika. Krajní ekológovia ho poznajú aj pre jeho sympóziá, ktoré sa konajú dodnes. Pre nitriansku akademickú obec bol jedinečnou osobnosťou a výnimočným človekom.

Posledná rozlúčka bude 14. októbra 2024 o 11.00 h v krematóriu v Bratislave.