V Nitre potvrdili prípady západonílskej horúčky. Komáre pripútali pacientov k pľúcnej ventilácii


V Nitre potvrdili výskyt tropickej nákazy. Pacienti však v zahraničí neboli

Foto: V Nitre potvrdili prípady západonílskej horúčky. Komáre pripútali pacientov k pľúcnej ventilácii Foto: Ilustračné/Pixabay

Koniec leta priniesol do Fakultnej nemocnice v Nitre nečakané prípady západonílskej horúčky, ktorá zasiahla šesť pacientov, prevažne starších ľudí z južných okresov Nitrianskeho kraja. Dvaja z hospitalizovaných boli v takom vážnom stave, že museli byť napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

Západonílska horúčka je vírusové ochorenie prenášané komármi, ktoré sa v našich končinách objavuje sporadicky. V posledných rokoch však odborníci pozorujú jej častejší výskyt, čo je pravdepodobne dôsledkom klimatických zmien, ktoré vedú k rýchlejšiemu rastu populácií komárov.

Pre nitriansku nemocnicu to bolo však  prvýkrát, čo sa stretli s pacientmi postihnutými touto tropickou chorobou prenášanou komármi. Postihnutí boli hospitalizovaní so zápalom mozgu, pričom priebeh ochorenia bol oveľa náročnejší, než pri bežných vírusových infekciách mozgu. Ako uviedla prednostka kliniky Ľubica Piesecká pre STVR, pacienti sa sťažovali na silné bolesti hlavy a výraznú svalovú slabosť, čo si vyžadovalo dlhšiu hospitalizáciu. 

Komáre, ktoré prenášajú vírus západonílskej horúčky, poštípali všetkých šesť pacientov, pritom žiaden z nich necestoval do zahraničia, takže infekciu získali na Slovensku. Tento fakt zvýšil obavy z prítomnosti vírusu v krajine, a preto začal Virologický ústav Slovenskej akadémie vied aktívne monitorovať situáciu prostredníctvom lapačov na komáre.


Lapače umiestnené na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva po celej krajine zohrali kľúčovú úlohu v identifikácii zdroja nákazy. Tieto zariadenia v týždenných intervaloch zachytávajú komáre, ktorých sliny sú analyzované v laboratóriu. Virologický ústav vďaka tomuto systému potvrdil prítomnosť západonílskej horúčky v Nových Zámkoch, ako aj ďalšie nebezpečné vírusy, ako napríklad vírus Usutu, ktorý môže taktiež spôsobiť encefalitídu. Tento vírus bol zaznamenaný v Leviciach, Košiciach, Dunajskej Strede, Svidníku, Prievidzi, Veľkom Krtíši a Senici.

Na základe týchto zistení sú informovaní infektológovia v jednotlivých regiónoch a Národná transfúzna služba začala preventívne testovať darcov krvi z postihnutých oblastí. To umožňuje promptnejšie odhaliť potenciálnu nákazu a zabrániť ďalšiemu šíreniu choroby.

Liečba západonílskej horúčky je symptomatická. V závažných prípadoch, ako to bolo v Nitre, si ochorenie môže vyžadovať hospitalizáciu a podporu dýchania. Prevencia spočíva najmä v ochrane pred uštipnutím komárom, čo zahŕňa používanie repelentov, nosenie ochranného oblečenia a elimináciu stojatých vôd, kde sa komáre množia.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Žilina
Košice
Košice
Žilina
Trnava
Banská Bystrica
Prešov
Trnava
Bratislava
Banská Bystrica
Trenčín
Prešov
Bratislava
Trenčín