Had na Golianovej spôsobil medzi obyvateľmi rozruch. Našťastie išlo o neškodný typ plaza


Nečakané stretnutie na Golianovej. Odkiaľ sa tu vzal had?

Foto: Had na Golianovej spôsobil medzi obyvateľmi rozruch. Našťastie išlo o neškodný typ plaza Foto: Facebook/Klokočina - problémy obyvateľov

Viacerých Nitrančanov vystrašil nezvyčajný pohľad na Golianovej - v tráve sa plazil had. Našťastie sa však jednalo o užovku stromovú, informujú obyvatelia. Tento druh hada, hoci vzbudil u mnohých obyvateľov obavy, je v našich podmienkach celkom bežný a najmä neškodný.

Aj napriek tomu, že je toto zviera v meste nezvyčajné, miestni okamžite volali po jeho ochrane. „Je užitočná, neublížte jej…“ písali si na sieťach obyvatelia. Jeden z nich dokonca navrhol, že si ho vezme. „Beriem domov k mojim 2 pythonom.

Užovky sa zvyčajne zdržiavajú v blízkosti vodných tokov, rybníkov a vlhkých lúk, kde lovia drobné živočíchy, ako sú ryby alebo žaby. Je teda pravdepodobné, že sa táto užovka zatúlala pri hľadaní potravy, alebo ju prilákalo teplejšie mestské prostredie. 

Dôležité však je, že užovky sú pre človeka úplne neškodné. Nemajú jed, a dokonca aj v prípade, že by sa cítili ohrozené a pokúsili by sa uhryznúť, ich zuby nie sú dostatočne silné na to, aby človeku spôsobili vážne zranenie. Ich najväčšou zbraňou je útek a schovávanie sa. Užovky sú dokonca užitočné, keďže pomáhajú kontrolovať populáciu hlodavcov a iných škodcov.

Obozretnosť je na mieste, pretože na území Slovenska žije aj vretenica, jediný jedovatý had na Slovensku, ktorý môže spôsobiť vážnejšie zdravotné problémy. Existuje však niekoľko jednoduchých spôsobov, ako tieto dva druhy od seba odlíšiť.

  • Užovka má typickú oválnu hlavu, štíhle telo a hladké šupiny. Niektoré druhy majú za hlavou žlté škvrny, čo je jeden z najjednoduchších rozpoznávacích znakov,
  • vretenica má trojuholníkovú hlavu, výrazný hadí vzor v tvare cik-cak na chrbte a hrubšie telo.
Vretenica, zdroj: Ilustračné/Pixabay
V prípade stretnutia s hadom je najlepšie nerobiť prudké pohyby, nesnažiť sa ho odchytiť, a ak ide o vretenicu, určite sa k nej nepribližovať. Najlepším riešením je kontaktovať odborníkov, ktorí zabezpečia bezpečné odchytenie a presun plazu späť do prírody. 



Bratislava
Prešov
Banská Bystrica
Trenčín
Trnava
Prešov
Košice
Banská Bystrica
Žilina
Bratislava
Žilina
Košice
Trnava
Trenčín