Nitriansky kraj zasiahla chrípka najviac: Niekoľko škôlok a škôl museli pre vysokú chorobnosť zatvoriť


Prípadov ARO a chrípky pribúda. V Nitrianskom kraji museli zatvoriť škôlky

Foto: Nitriansky kraj zasiahla chrípka najviac: Niekoľko škôlok a škôl museli pre vysokú chorobnosť zatvoriť Foto: freepik.com

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 41. kalendárnom týždni stúpla v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 0,3 percenta a celkovo bolo na Slovensku nahlásených 50 484 prípadov.

Zvýšil sa tiež počet prípadov chrípky a chrípke podobného ochorenia (CHPO). V uplynulom týždni lekári nahlásili 5 448 ochorení, čo predstavuje nárast o 5,4 percenta. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR. 

Chrípka zasiahla najmä ľudí v Nitrianskom kraji

Najvyššiu chorobnosť na ARO úrady zaznamenali v Bratislavskom kraji a najnižšiu v Trenčianskom kraji. Najviac ochorení bolo hlásených u detí do piatich rokov a u 1 643 osôb bol priebeh ochorení komplikovaný. Hlásený bol aj jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia z Bratislavského kraja.

Chrípka sa najviac šírila v Nitrianskom kraji a najmenej v Bratislavskom kraji, pričom opäť bola chorobnosť najvyššia vo vekovej skupine detí do piatich rokov.



Pre vysokú chorobnosť museli v spomínanom týždni prerušiť výchovno-vzdelávací proces celkovo v 20 zariadeniach. Išlo o 15 materských škôl a päť základných škôl, pričom päť z nich sa nachádzalo v Nitrianskom kraji. Jednu základnú školu a materskú školu museli zatvoriť v okrese Levice a jednu škôlku aj v okrese Nitra

Stúpol i počet prípadov COVID-19

V 41. kalendárnom týždni 2024 pribudlo aj 736 nových prípadov ochorenia COVID-19, pričom najvyšší výskyt bol v Žilinskom kraji. Koronavírus sa síce vyskytoval vo všetkých vekových skupinách, no najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine 0 ročných detí a 65+ ročných osôb. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Banská Bystrica
Trnava
Žilina
Prešov
Košice
Žilina
Banská Bystrica
Trenčín
Bratislava
Trenčín
Košice
Bratislava
Prešov
Trnava