Mesto Nové Zámky si objednalo reprezentačné predmety za 100-tisíc eur. Je to prehnaná suma?


Nové Zámky zaplatia za propagačné materiály 100-tisíc eur

Foto: Mesto Nové Zámky si objednalo reprezentačné predmety za 100-tisíc eur. Je to prehnaná suma? Foto: https://www.lepsiezamky.sk/

Vedenie Nových Zámkov uzavrelo v auguste 2024 zmluvu na nákup reprezentačných predmetov mesta v hodnote bezmála 100-tisíc eur. Zákazku na 98 200 eur nakoniec na základe júnovej výzvy získala novozámocká reklamná spoločnosť. 


Predmetom zákazky majú byť informačné a propagačné výrobky a materiály pre rok 2025, ako napríklad tlačené knihy, brožúrky, letáčiky či zápisníky. Na zozname nájdeme aj guľôčkové perá, samolepiaci papier, kalendáre, diáre, pamäťové karty, dáždniky, reflexné pásky, nálepky či polokošele. Súčasťou služby spojené s grafickými návrhmi a prípravou na tlač.


Dodané predmety môžu slúžiť napríklad pri oceňovaní osobností mesta, vyhodnocovaní súťaží a podobne. Aj keď mesto nemožno uprieť potrebu reprezentovať sa moderným a profesionálnym vizuálnym štýlom, celková suma takmer 100-tisíc eur je podľa niektorých obyvateľov na tento účel naozaj prehnaná. „Predplatili sme si stolové kalendáre do každej domácnosti. A potom, že sa máme zle?“ štipľavo zmluvu okomentovala jedna obyvateľka v online diskusii. 

Adekvátnosť tejto sumy je ťažké objektívne posúdiť, uvedieme ale zopár príkladov z posledných rokov. Oveľa väčšia Nitra - krajská metropola, minula v roku 2023 podľa výročnej správy na reprezentačné služby necelých 30-tisíc eur. Rovnako krajské mesto Žilina vyhradilo v roku 2019 na tieto účely 12 500 eur. Aj keď v tomto prípade treba zohľadniť infláciu, Nové Zámky si vyhradili na nákup propagačných materiálov oveľa väčšiu časť rozpočtu, než je u zvykom u oveľa väčších miest. 

Odhad ceny za propagačné materiály v Žiline v roku 2019. 


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu



Trnava
Žilina
Košice
Prešov
Banská Bystrica
Žilina
Banská Bystrica
Trenčín
Prešov
Trnava
Trenčín
Košice
Bratislava
Bratislava