Zomrela Soňa Šimková, uznávaná divadelná vedkyňa a prekladateľka. Dlhé roky bola predsedníčkou Divadelnej Nitry


Vo veku 80 rokov zomrela Soňa Šimková, významná slovenská divadelná vedkyňa

Foto: Zomrela Soňa Šimková, uznávaná divadelná vedkyňa a prekladateľka. Dlhé roky bola predsedníčkou Divadelnej Nitry Foto: FB Divadelný ústav

Smutná správa zasiahla slovenské divadlo. Vo veku 80 rokov zomrela divadelná vedkyňa, prekladateľka, kritička a univerzitná profesorka Soňa Šimková, ktorá bola dlhé roky aj predsedníčkou asociácie Divadelná Nitra.

Okrem práce v divadelnom a vysokoškolskom prostredí bola Šimková vynikajúca prekladateľka s talentom na štúdium cudzích jazykov. Vedela po francúzsky, anglicky, taliansky, nemecky, poľsky a čiastočne rusky.

Jazykové nadanie využila aj pri prekladateľstve

Rodená Bratislavčanka sa v detskom veku s rodičmi odsťahovala do Zvolena, kde aj maturovala. Potom študovala na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení. Už počas štúdia divadelnej dramaturgie začala pracovať v Slovenskom národnom divadle.

Svoje jazykové nadanie využila aj pri štúdiu v zahraničí. V germanistike, romanistike a slavistike sa v rokoch 1968 až 1970 zdokonaľovala na univerzite vo švajčiarskom Bazileji. Od roku 1971 pôsobila na Divadelnej fakulte svojej domovskej vysokej školy v Bratislave.

Teatrologické aktivity Sone Šimkovej dopĺňa aj jej prekladateľská činnosť. Okrem viacerých prekladov francúzskej dramatiky, s nemalou prekladateľskou a odbornou erudíciou sprístupnila slovenskej kultúre významné diela zahraničnej teatrológie – Artaudovu teoretickú prácu Divadlo a jeho dvojník (1993), Pavisov Divadelný slovník (2004) a Čítať divadlo Anne Ubersfeldovej (2023),“ píše o vedkyni Divadelný ústav.


Pri festivale Divadelná Nitra stála aj v ťažkých chvíľach

Šimková bola taktiež neoddeliteľnou súčasťou Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, a to už od jeho začiatku. „Mala ho rada, písala o ňom, detailne ho poznala, dokonale mu rozumela, hodnotila ho citlivo i kriticky, absolútne chápala význam medzinárodnej spolupráce a impulzov, ktoré do slovenského prostredia tento festival prináša,“ napísala asociácia, ktorú táto strata nesmierne zasiahla. 

„Vážime si a nikdy nezabudneme, že pri festivale stála aj v jeho ťažkých chvíľach, podporovala ho, obhajovala, dodávala mu svojou prítomnosťou, odbornosťou a silou osobnosti punc výnimočnosti. Milé a vzácne stretnutia s Vami, drahá Sonička, nám budú chýbať,“ rozlúčil sa s ňou celý tím Divadelnej Nitry. 

Soňa Šimková za svoju prácu získala množstvo ocenení. V roku 2010 ju ocenili za divadelnú pedagogiku, o dva roky neskôr získala cenu Unesco za príspevok k medzinárodným kontaktom slovenského divadla.

Profesorka Soňa Šimková patrila k najvýraznejším osobnostiam slovenskej divadelnej kritiky a teatrológie. Česť jej pamiatke,“ uzatvára Divadelný ústav.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy