FOTO: Učebne pod holým nebom ako z budúcnosti. V Topoľčanoch vyrástli unikátne oceľové kupoly


FOTO: V Topoľčanoch sprístupnili unikátne kupoly - environmentálny priestor

FOTO: Učebne pod holým nebom ako z budúcnosti. V Topoľčanoch vyrástli unikátne oceľové kupoly
Galéria: 14 fotiek
Foto: FB: Mesto Topoľčany

V topoľčianskej mestskej časti Veľké Bedzany pred pár dňami slávnostne otvorili nový environmentálny priestor. Oceľová kupola vyzerá už na prvý pohľad ako stavba z budúcnosti a na Slovensku nemá toto výnimočné architektonické dielo obdobu. Každá jeho súčasť bola navyše vytvorená z recyklovateľných materiálov.

Ešte o čosi dôležitejšie je však jeho využitie - ide o unikátne učebne pod holým nebom, v ktorých deti i dospelí môžu objavovať prírodu a všetko živé okolo nás. Projekt bol podporený z Environmentálneho fondu a mesto naň získalo dotáciu v hodnote 199 470 eur. 


Na bývalom detskom ihrisku teraz návštevníci nájdu dva exteriérové pavilóny kupolovitého tvaru s prestrešením, v ktorých sa nachádza množstvo zábavných i náučných prvkov. Deti sa tu môžu naučiť niečo nové o miestnej faune a flóre, ale aj o energii, odpadoch, kompostovaní či prírodných materiáloch. Priestor navyše môže slúžiť učiteľom a žiakom ako učebňa environmentálnej náuky či prírodovedy. 


Mesto však dúfa, že outdoorový environmentálny priestor využijú vo svojom voľnom čase aj rodiny s deťmi. 

„Veríme, že sa tento priestor stane obľúbeným miestom na rodinný relax, aj vďaka mobiliáru, ktorý tu umiestnili členovia poľovníckej spoločnosti Ilus Krušovce. O úpravu okolia sa postarali aj ochotní občania Veľkých Bedzian,“ uviedlo vedenie radnice.

Futuristickú stavbu a fotky z otvorenia nájdete v galérii nižšie:





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj