Zomrel významný básnik z Nitry Milan Částa. Počas totality ho vyhostili z krajiny, slobodu našiel v poézii o láske


Vo veku 72 rokov zomrel významný básnik a tréner Milan Částa, rodák z Nitry

Foto: Zomrel významný básnik z Nitry Milan Částa. Počas totality ho vyhostili z krajiny, slobodu našiel v poézii o láske Foto: Pixabay.com/ FB: Ponitrianske múzeum v Nitre

Vo veku 72 rokov zomrel významný slovenský básnik Milan „Vinco“ Částa, ktorý vďaka svojim dielam zanechal na slovenskej literárnej scéne nezmazateľnú stopu. S obrovským zármutkom o tom informovala jeho rodina.

„S hlbokým žiaľom v srdci oznamujeme všetkým príbuzným, priateľom a známym, že nás 16. októbra 2024 vo veku 72 rokov navždy opustil náš milovaný manžel, otec, starý otec, priateľ a zakladateľ Čakanky,“ napísala na sociálnej sieti neziskovej organizácii a vydavateľstva Čakanka, ktorú Částa založil. 

Posledná rozlúčka so zosnulým bude v pondelok 21. októbra 2024 o 13:00 hod. na cintoríne v obci Cabaj Čápor.  

Zdroj: Čakanka, n.o

Vylúčený z univerzity a vyhostený z krajiny

Milan Částa sa narodil 20. júla 1952 v Nitre. V meste pod Zoborom prežil celé svoje detstvo a získal základy vzdelania. Po vyštudovaní Gymnázia Eugena Gudernu v Nitre pokračoval v štúdiu na Vysokej škole poľnohospodárskej, odkiaľ bol však v roku 1972 vylúčený, pretože vystúpil zo Socialistického zväzu mládeže (SZM).


Jeho život nebol jednoduchý. Po výmene rôznych zamestnaní, od revízora v podniku Optima Nitra až po baníka v Uránových dolech v českej Příbrami, sa stal poštovým doručovateľom, ktorým zostal takmer do pádu režimu. V roku 1989 bol zbavený občianstva a vyhostený z republiky, pričom svoj azyl našiel v Rakúsku. Na Slovensko sa vrátil až po Nežnej revolúcii.

Tvorca hlbokých veršov o láske

Svoju prvú báseň Nevernica napísal ako 15-ročný, avšak svojej tvorbe sa začal naplno venovať až od druhej polovice 60. rokov. Poézia Milana Částu bola úzko spätá najmä s témou lásky. Jeho prvé básnické zbierky ako Hra Lásky, Plachá Láska či Láska na perách usína, ktoré napísal medzi rokmi 1968 a 1985, vyšli v samizdate a svojich čitateľov oslovovali citlivým a premysleným pohľadom na intímne témy.

Zahraničie mu poskytlo priestor na slobodnejšie vydávanie kníh, a tak počas jeho exilu vyšli zbierky Z hlbín lásky a V hlbinách tieňa, pričom jeho ďalšie diela sa stali po návrate na Slovensko aj symbolom jeho návratu na literárnu scénu. Niektoré jeho zbierky potom vyšli aj v angličtine, francúzštine, češtine či maďarčine. Milan Částa sa neskôr venoval i prekladaniu poézie, pričom jeho posledným dielom bol preklad tvorby ruského futuristu Velimira Chlebnikova. 

Milan Částa bol tiež zapáleným organizátorom športových podujatí. Ako atletický tréner dostal prezývku Vinco, pričom neúnavne podporoval mladých športovcov a snažil sa o propagáciu bežeckého športu v Nitre.



Zdroj: Spolok slovenských spisovateľov

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj