Odvolali šéfa Národného žrebčína Topoľčianky: Po 23 rokoch musel Horný odísť, ministerstvo o dôvode mlčí


Zmena na čele Národného žrebčína: Po viac ako 20 rokoch odvolali Horného

Foto: Odvolali šéfa Národného žrebčína Topoľčianky: Po 23 rokoch musel Horný odísť, ministerstvo o dôvode mlčí Foto: Národný žrebčín Topoľčianky

  Michal Horný, ktorý viac ako dvadsať rokov šéfoval Národnému žrebčínu Topoľčianky, bol v októbri odvolaný z funkcie. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč namiesto neho poveril riadením štátneho podniku Samuela Sokola, trénera dostihových koní a zamestnanca žrebčína. Upozornil na to portál Plus Jeden Deň. 

Horný bol vo funkcii od 7. januára 2001, čím sa stal najdlhšie pôsobiacim riaditeľom podniku v jeho histórii. „Túto funkciu vykonáva zodpovedne a s úctou ku generáciám chovateľov a jeho predchodcovPri príležitosti stého výročia založenia podniku mu minister Samuel Vlčan odovzdal zlatú medailu rezortu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za dlhoročnú prácu a rozvoj pôdohospodárstva na Slovensku,“ uvádzal žrebčín na svojej oficiálnej webovej stránke pri príležitosti Horného životného jubilea. 



Národný žrebčín Topoľčianky sa pod jeho rukami premenil na medzinárodne uznávanú inštitúciu, a to nielen doma, ale i v zahraničí. Počas jeho pôsobenia získali kone z topoľčianskeho žrebčína množstvo prestížnych ocenení od chovateľských zväzov aj od Slovenskej jazdeckej federácie (SJF), a stali sa šampiónmi Európy či šampiónmi sveta   v chove génových zdrojov.

  Ocenenie od federácie získal v roku 2023 aj Horný, a to   zlatý odznak za rozvoj jazdeckého športu. „Jeho nemalým pričinením bolo v decembri minulého roku zapísané plemeno koní lipican do nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva – UNESCO,“ vyzdvihol jeden z jeho ďalších úspechov národný žrebčín a vo vymenovávaní by zrejme mohol pokračovať aj ďalej.

Dôvod Horného odvolania dosiaľ nie je známy. Jeho odvolanie z funkcie portálu potvrdila hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Veronika Daničová, no dôvod neuviedla. Na pozíciu riaditeľa štátneho podniku má byť vyhlásené aj riadne výberové konanie, avšak nie je známe, kedy sa uskutoční. 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj