Ak sa ho niekto neujme, bude utratený. Príbeh psa z Nitry ukazuje dôsledky neuvážených nákupov domácich miláčikov


Nekupujte si psa podľa výzoru, prosí influencer

Foto: Ak sa ho niekto neujme, bude utratený. Príbeh psa z Nitry ukazuje dôsledky neuvážených nákupov domácich miláčikov Foto: Weimarský stavač hľadajúci novú rodinu. zdroj:Facebook/Pampi

Východoslovenský blogger sa rozhodol upozorniť na nepríjemnú tému, s ktorou sa stále častejšie stretávajú ľudia, ktorí pomáhajú opusteným domácim zvieratám. Inšpiroval ho k tomu aj príbeh z nitrianskej veterinárnej ambulancie, akých sa na Slovensku dejú desiatky. Autor dúfa, že jeho zdieľaním aspoň trochu pomôže zabrániť opakovaniu podobných situácií.

Kontaktovala ma sestrička z veteriny v Nitre s úpenlivou prosbou, že k nim do ordinácie prišla pani so žiadosťou o utratenie zdravého samca weimarského stavača kvôli jeho separačnej úzkosti,“ píše blogger. 4-ročný pes vraj absolútne nezvláda osamelosť, ničí vtedy nábytok, vykonáva v byte potrebu a neustále plače, pričom jeho prejavy už došli do bodu, že to nie je možné vydržať. 

Súčasná majiteľka si ho mala ako nechceného psa zaobstarať cez inzerát na bazoši za pár drobných. Tak ako ona, ani pôvodná rodina mu nevedela zabezpečiť to, čo toto poľovnícke plemeno najviac potrebuje — skutočne veľmi aktívny život. 


Ľudia si stále kupujú psov kvôli ich výzoru, dôsledky sú viac než smutné

Dôležitosť zabezpečenia vhodných podmienok a náležitého tréningu pod dohľadom skúseného majiteľa je opakovane zdôrazňovaná v mnohých článkoch nielen o weimarskom stavačovi, ale aj o iných náročných plemenách, ako je napríklad čuvač alebo husky. Každý z nich potrebuje, aby doňho majiteľ investoval veľké množstvo času a pozornosti. Napriek tomu sa u nás sústavne opakujú prípady pískov opustených preto, že majitelia si kúpu vopred nerozmysleli a časom zistili, že ich nezvládajú. 


Tieto zaujímavé, ale náročné plemená končia kvôli zanedbanej výchove s vážnymi povahovými problémami. Ide buď o silné prejavy separačnej úzkosti, ale môžu byť aj agresívni, či sa naopak pod vplyvom nedostatku vnemov utlmiť a stiahnuť do seba. Napokon im môže tak ako tomuto nitrianskemu psovi hroziť utratenie. 

Tomu sa teraz autor príspevku snaží zabrániť a hľadá nového majiteľa, ktorý by to s ním bol ochotný ešte skúsiť a zachrániť ho pred hroziacou smrťou. Nečaká že to bude ľahké — ako sám poznamenal, musí to byť človek, ktorý si vezme dospelého 36-kilogramového weimara zo silnou separačnou úzkosťou k sebe domov.

Dostane pes ešte šancu?

Blogger pripojil pre prípadných záujemcov aj popis samotného psíka

  • je kastrovaný, čipovaný a očkovaný,
  • je to milujúci člen rodiny, neagresívny, hravý a neskutočný aportér paličiek a lôpt,
  • vhodný k väčším deťom, nie je agresívny ani k menším, ale je veľký a nemotorný,
  • v prítomnosti majiteľov je poslušný a má pekné privolanie,
  • mačky považuje za korisť,
  • iných psov nemusí, ale neútočí na nich.

Prípadní záujemcovia môžu kontaktovať autora na sociálnej sieti. Ten má pre ostatných len jediný odkaz: „Nekupujte si psa na základe výzoru.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj